Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier start campagne: één op de vijf melkkoeien is kreupel

  •  
24-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1125 keer bekeken
  •  
koeienstal

© Gerard Stolk via Flickr (CC BY-NC 2.0)

Wakker Dier start een nieuwe campagne over kreupelheid bij melkkoeien. Dit is een van de grootste dierenwelzijnsproblemen bij koeien: een op de vijf melkkoeien ervaart pijn bij het lopen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “De zorg voor melkkoeien schiet ernstig tekort als ruim 300.000 koeien in Nederland kreupel zijn.” 

Op stal

Koeien staan gemiddeld meer dan tachtig procent van hun leven binnen op stal. Een kwart van de koeien komt helemaal nooit buiten. In de stal staan ze vaak op harde, gladde vloeren die bedekt zijn met hun eigen uitwerpselen. Heel veel koeien krijgen wonden en ontstekingen aan hun klauwen (‘voeten’). Dit is de belangrijkste oorzaak van kreupelheid. 

Slechte gezondheid

Doordat koeien veel melk moeten geven is het een uitdaging voor hen om gezond te blijven. Veel dieren zijn ziek of hebben een matige tot slechte conditie. Dit leidt onder meer tot te dunne vetkussens onder hun klauwen. Ook dat zorgt ervoor dat melkkoeien eerder ontstekingen aan hun klauwen krijgen.

Stalgeheimen

Met een radiospot en abri's (advertenties op straat, zoals bij bus- en tramhaltes) onthult Wakker Dier 'stalgeheimen'. Anne Hilhorst: “Wij willen mensen wakker schudden over het lijden van melkkoeien in de melk-industrie. De sector schept een mythe van gezonde, blije koeien in de wei die wij doorprikken.”

Wakker Dier wil dat alle melk gaat voldoen aan minstens één ster van het Beter Leven Keurmerk of Nederlands biologisch. Met als doel het leven van melkkoeien in de melkindustrie te verbeteren. Luister hier de nieuwe radiospot van Wakker Dier.

Bron: Wakker Dier

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.