Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier stapt naar de rechter om onverdoofde slacht meervallen

  •  
28-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Meerval

© Meerval. Bron: GoofyAquavideo

Stichting Wakker Dier eist dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen de onverdoofde slacht van meervallen, schrijft het AD. Deze manier veroorzaakt volgens Wakker Dier veel stress en pijn bij de vissen.

Pijn en stress

Wakker Dier gaat in beroep bij de rechter, nadat de NVWA een handhavingsverzoek heeft afgewezen. Dit ondanks dat zij in een rapport schreef dat de onverdoofde slacht, waarbij de meerval in ijs of ijswater wordt gelegd, leidt tot loslating van de slijmlaag van de huid en hevige pijn en stress. Het ijs verlamt de vissen, maar neemt de pijn niet weg en zorgt juist voor langdurig lijden, zegt de dierenwelzijnsorganisatie.

"Als vissen konden gillen, was deze barbaarse praktijk al lang afgeschaft", aldus Anne Hilhorst, directeur van de stichting. Volgens Wakker Dier veroorzaakt de plotselinge temperatuurovergang veel stress en langdurig lijden. De vis verliest na vijf tot twintig minuten het bewustzijn.

Voorkomen van vermijdbaar lijden

De NVWA zegt niet te kunnen handhaven omdat er geen specifieke wet- en regelgeving is voor het welzijn van vissen. Wakker Dier is het hier niet mee eens en wijst naar de Europese slachtverordening. Hierin staat dat vermijdbaar lijden moet worden voorkomen. "Aangezien een diervriendelijker dodingsmethode bestaat, is het lijden van de meervallen vermijdbaar. Het diervriendelijke alternatief bestaat al, maar zoals bij veel dingen, is het weer een kwestie van geld", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. "Dit is precies waarom we de NVWA voor de rechter slepen."

Bron: AD, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.