Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier: overheid hongert miljoenen kuikens uit

  •  
02-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
269 keer bekeken
  •  
kuikens_pixabay

© Pixabay

Wakker Dier stapt opnieuw naar de rechter omdat pasgeboren vleeskuikens de eerste tientallen uren van hun leven geen voer en water krijgen. De dierenwelzijnsorganisatie is deze procedure in 2013 gestart en won hierover elke rechtszaak tegen de overheid. “De overheid wringt zich in bochten om dit dierenleed toe te blijven staan,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier

Machinaal uitbroeden

Eieren worden in Nederland niet door moederkippen in een nest uitgebroed. Het ‘uitbroeden’ gebeurt machinaal in grote broedmachines met duizenden kuikens tegelijk. Jaarlijks gaat het om ongeveer 500 miljoen kuikens. Na de geboorte zitten zij lang zonder eten en drinken in een donkere kast, en gaan daarna op transport naar de stal waar ze worden vetgemest. De meeste kuikens krijgen daar na uren of zelfs dagen voor het eerst water en voer. Dit leidt tot welzijnsproblemen en zelfs sterfte.

Lange strijd

In de wet staat dat dieren recht hebben op eten en drinken naar behoefte. In maart 2013 startte Wakker Dier daarom een handhavingsprocedure om de langdurige water- en voeronthouding van kuikens te stoppen. De rechters van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) stelden Wakker Dier steeds in het gelijk en besloten in 2018 dat vleeskuikens maximaal 36 uur zonder water en voer mogen zitten. 

Uitzondering

Toch nam de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) afgelopen mei een besluit om de kuikenbroederijen een langere periode toe te staan. Dit terwijl er alternatieven voorhanden zijn zoals verstrekking van voer en water in broedkasten of de geboorte van kuikens direct in de stal.

Bron: Wakker Dier 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.