Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier: 'C1000 liegt consument voor'

  •  
24-04-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_130680.jpg
Uit onderzoek van de Stichting Wakker Dier blijkt dat C1000, de zelfbenoemde 'grootste slager van Nederland', haar klanten massaal voorliegt over de herkomst van haar vlees. C1000 gaf eerder tegenover Wakker Dier toe dat haar varkensvlees afkomstig is van onverdoofd gecastreerde biggen. Desondanks wordt in 58% van de 53 onderzochte C1000 winkels, klanten verzekerd dat ze geen vlees van onverdoofd gecastreerde biggen verkopen. Slechts 8 % van de C1000-winkels gaf toe dat biggen onverdoofd worden gecastreerd en 34% kon of wilde hierover geen informatie geven. De C1000-slagers blonken – voor het oog van een geheime camera - uit in creatieve smoezen (strekking): 'We verdoven want anders krijg je een hoge boete.', 'We castreren volgens de regels van de dierenbescherming, verdoofd.', 'We verkopen alleen vrouwtjes varkensvlees.', 'Daar hoef je je bij C1000 geen zorgen over te maken.', 'We verdoven want anders komen we slecht in de krant.', 'Wij verdoven. Onverdoofd varkensvlees ligt bij de gewone slager als kiloknaller.', 'Varkens worden in Europa verdoofd, alleen Arabieren doen alles onverdoofd.', 'We castreren onverdoofd maar daar voelen ze amper iets van.'. Xandra Asselbergs, woordvoerster van Stichting Wakker Dier: 'Consumenten voorliegen over zo'n gevoelig onderwerp? Wat zijn dat voor fratsen C1000!'
Het hoofdkantoor van C1000 (Schuitema) gaf eerder toe aan Wakker Dier dat het varkensvlees afkomstig is van onverdoofd gecastreerde biggen en 'erkent dat dit pijnlijk is voor het dier en daardoor niet welzijnsvriendelijk.' C1000 weigert echter hierover eisen te stellen aan haar leveranciers. In 2006 publiceerde Wakker Dier onderzoek waaruit bleek dat de meeste bedrijven die varkensvlees verkopen liegen over de castratie. Ook de klantenservice van C1000 bleek toen te liegen maar zij beloofde – naar nu blijkt onterecht - beterschap. Wakker Dier voert dit jaar intensief campagne tegen de onverdoofde biggencastratie, voornamelijk gericht op de grootverbruikers C1000, Albert Heijn, Hema (rookworst) en Unox.
In Nederland worden mannelijke biggen standaard onverdoofd gecastreerd. Dit is een wettelijk toegestane ingreep en gebeurt circa 7 miljoen keer per jaar. De castratie wordt uitgevoerd uit angst voor ‘berengeur’ aan varkensvlees, die kan ontstaan bij niet gecastreerde mannetjes biggen. Onverdoofd castreren is zeer pijnlijk, zo concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie in 2004. Verdoving maakt varkensvlees nog geen één cent per kilo duurder.
In Noorwegen zijn al sinds 2002 positieve ervaringen opgedaan met de (verplichte) verdoving bij castratie. In andere Europese landen worden andere alternatieven toegepast zoals een lager slachtgewicht (Spanje en Portugal), detectie van berengeur aan de slachtlijn (Denemarken jarenlang) of vindt men berengeur geen probleem (Engeland en Ierland). In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (‘immuno-castratie’). De slachterijen betalen daar de kosten (nog geen dubbeltje per kilo vlees) om deze methode te stimuleren.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.