Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wakker Dier: 71 procent van de Friese koeien geen schaduw

  •  
12-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1190 keer bekeken
  •  
koeienindewei

Koeien in het weiland

© Fotograaf Jeanet1

Het grootste deel van de koeien in Friesland krijgt volgens Stichting Wakker Dier geen of te weinig schaduw. Van de dieren in een wei zou 71 procent zonder schaduw staan en nog eens 23 procent met te weinig beschutting. De dierenwelzijnsorganisatie roept de overheid op om met een beter hitteplan te komen voor het vee.

Steekproef

Wakker Dier heeft voor het onderzoek 5400 koeien geteld in 146 weilanden in Friesland, de provincie met het meeste melkvee en het grootst aantal koeien in de wei. Maar volgens de stichting is dit zeker geen Fries probleem. "Overal waar je komt, zie je dieren in kale weilanden. Weides zonder schaduw zijn meer regel dan uitzondering."

De steekproef vond plaats op drie dagen waarop de dieren door de hitte mogelijk stress ervoeren. Voor koeien kan dat al het geval zijn bij temperaturen boven de 22 graden. De hittestress merken dieren fysiek, maar kan ook langdurige gezondheidsproblemen opleveren. Sinds twee jaar moeten dieren volgens de wet beschermd worden tegen de hitte, maar volgens Wakker Dier gebeurt dat onvoldoende. De organisatie is een petitie gestart om minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om een ambitieuzer hitteplan te vragen. De petitie is ruim 50.000 keer getekend.

Koeien binnen houden

De landbouworganisatie LTO Noord geeft aan de genoemde percentages niet te herkennen. De negatieve gezondheidseffecten van hittestress hebben ook invloed op het welzijn en de melkproductie van de koe, "alle reden dus voor een melkveehouder om hittestress te voorkomen". Volgens LTO Noord houden de meeste boeren hun dieren daarom binnen op extreem hete dagen of mogen ze in de nacht of de vroege ochtenduren de wei in. Daarnaast wijst de organisatie erop dat schaduw niet verplicht is als de koeien nog toegang tot de stal hebben en dus zelf kunnen kiezen om terug naar binnen te gaan.

Bron: ANP

Meer over:

hittestress, koeien,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Hannitsko
Hannitsko22 aug. 2022 - 18:06

Ja, het is treurig, hier zie ik het ook. Op die hete dagen, liggen die koeien het af te peigeren, en dan zitten ze ook nog onder de vliegen op hun kop, het is niet om aan te zien.

schilderes
schilderes12 aug. 2022 - 11:54

Een koe is dus een BOSdier! Bedenk dat! (net als kippen) Wakker Dier sloeg al eerder alarm, dus hen geloof ik. En wat is er van die vroegere akties "Bomen voor Koeien' geworden waar ik zo graag aan meedeed? (betaalde) Goh: wat houden die boeren toch van hun koeien...........................

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.