Wageningen wil wereldrecord insecten eten
• 12-09-2006
• leestijd 2 minuten
Wageningen Universiteit wil het wereldrecord insecten eten vestigen. Hoogleraar entomologie Marcel Dicke hoopt dat volgende week zaterdag zoveel mogelijk mensen sprinkhanen, meelwormen en andere beestjes komen verorberen op het Salverdaplein in de Gelderse plaats.
,,Ik vind het zelf best lekker'', zei hij dinsdag bij de presentatie van het festival City of Insects, dat van 18 tot en met 23 september in Wageningen plaatsheeft. Volgens Dicke zijn insecten voor driekwart van de wereldbevolking een echte lekkernij.
,,Overigens eet iedereen jaarlijks ongemerkt zeker een pond hele kleine zespotigen op'', zo stelt de hoogleraar. ,,Voor de recordpoging zullen we grotere insecten op allerlei manieren klaar laten maken. Je kan ze bijvoorbeeld roosteren, in chocola dopen of meebakken in een taart.''
Dicke heeft het festival met zijn vakgroep verzonnen om bezoekers te laten zien dat insectenonderzoek van grote maatschappelijke betekenis is. ,,Insecten domineren de wereld. Zonder insecten is er geen leven op aarde. We mogen dankbaar zijn dat wij in hun wereld mogen leven'', meent de professor, gekleed in een T-shirt vol insecten en vlinders.
Dicke: ,,Van alle soorten is maar een half procent schadelijk. De rest is uiterst nuttig. Wageningen zet bijvoorbeeld insecten in om pinautomaten te verbeteren. Ook boeken we succes met het onderzoek naar de bestrijding van de malariamug.'' Het Wageningse insectenonderzoek is in de hele wereld bekend.
Aan City of Insects doen ruim honderd verschillende organisaties mee. Er zijn tal van lezingen en tentoonstellingen. In Wageningse restaurants wordt een insectenamuse geserveerd, terwijl een hotel een insectenkamer heeft ingericht. Dicke verwacht veel van het insectendefilé op zaterdag door het centrum van Wageningen. Voor schoolkinderen is samen met het televisieprogramma Klokhuis een kinderuniversiteit opgezet.
Filmliefhebbers kunnen zondag 24 september in Ede de allereerste Nederlandse voorstelling van Ant Bully (de Mierenmepper), het vervolg op de succesvolle film Antz, bezoeken. Ant Bully draait pas vanaf de herfstvakantie in de Nederlandse bioscopen, maar is wegens het festival eenmalig alvast te zien.
De Wageningse entomologen hebben met City of Insects vorige maand de Academische Jaarprijs 2006 gewonnen, omdat zij met het festival toonaangevend wetenschappelijk onderzoek voor een groot publiek vertalen. Dicke denkt dat City of Insects vooralsnog een eenmalige gebeurtenis zal zijn.
Bron: ANP