1 oktober gaat WAD in premiere, een film van Ruben Smit, maker van De nieuwe wildernis. Subtitel van de film: Overleven op de grens van water en land en dat is ook precies wat je ziet. Heftige beelden vol strijd om het bestaan, maar ook veel schoonheid.
Op 1 en 2 oktober 2018 gaat de film in première in Leeuwarden in het WTC, waar voor de theaterproductie Stormruiter een waddenlandschap is nagebouwd. Vanaf 2 oktober zijn er door het hele land voorpremières.
WAD wordt de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit en zijn crew laten een registratie zien van dit unieke Nederlandse natuurgebied en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder- als boven water en in elk jaargetijde. Met filmbeelden waarvan u zich serieus zal afvragen of dit echt Nederland is. De vele honderden grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten doen eerder denken aan Antarctica en het Noorderlicht aan de Noordpool, maar alles is gefilmd op de Waddenzee vlakbij bij Terschelling.
Een film die dit natuurgebied in beeld brengt als nooit tevoren; van de microscopische kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. Met de nieuwste apparatuur en filmtechnieken, zoals; timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de Wadden vanuit alle perspectieven te vangen.
Geluid
Naast het beeld is het geluid ook van groot belang bij een natuurfilm. Olivier Nijs is verantwoordelijk voor deze mega klus. Hij nam 40 geluiden van zand op en zelfs 70 geluiden van de zee. Daarnaast wist hij baltsende eidereenden in geluid vast te leggen, een l
epelaarkolonie en vele andere
wadbewoners. Olivier Nijs is een talent in het neerzetten van een sfeer door middel van geluid, zo laat hij je in WAD horen hoe helmgras in de wind klinkt, een najaarsstorm op Zwarte Haan ( aan de Friese kust) en het pruttelende wad.