Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wadfilm: overleven op het wad

21 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
WAD_poster_liggend_HD_hires

© Poster van de film Wad. Foto: Ruben Smit Productions

1 oktober gaat WAD in premiere, een film van Ruben Smit, maker van De nieuwe wildernis. Subtitel van de film: Overleven op de grens van water en land en dat is ook precies wat je ziet. Heftige beelden vol strijd om het bestaan, maar ook veel schoonheid.
Op 1 en 2 oktober 2018 gaat de film in première in Leeuwarden in het WTC, waar voor de theaterproductie Stormruiter een waddenlandschap is nagebouwd. Vanaf 2 oktober zijn er door het hele land voorpremières.
WAD wordt de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit en zijn crew laten een registratie zien van dit unieke Nederlandse natuurgebied en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder- als boven water en in elk jaargetijde. Met filmbeelden waarvan u zich serieus zal afvragen of dit echt Nederland is. De vele honderden grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten doen eerder denken aan Antarctica en het Noorderlicht aan de Noordpool, maar alles is gefilmd op de Waddenzee vlakbij bij Terschelling.
Een film die dit natuurgebied in beeld brengt als nooit tevoren; van de microscopische kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. Met de nieuwste apparatuur en filmtechnieken, zoals; timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de Wadden vanuit alle perspectieven te vangen.

Geluid

Naast het beeld is het geluid ook van groot belang bij een natuurfilm. Olivier Nijs is verantwoordelijk voor deze mega klus. Hij nam 40 geluiden van zand op en zelfs 70 geluiden van de zee. Daarnaast wist hij baltsende eidereenden in geluid vast te leggen, een l epelaarkolonie en vele  andere  wadbewoners. Olivier Nijs is een talent in het neerzetten van een sfeer door middel van geluid, zo laat hij je in WAD horen hoe helmgras in de wind klinkt, een najaarsstorm op Zwarte Haan ( aan de Friese kust) en het pruttelende wad. 

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.