Waddenzee op de vroege ochtend
© Ron Meijer
Het water in de Waddenzee wordt steeds zouter. Dat komt omdat er veel minder zoet water op de Waddenzee wordt 'gespuid'. Dat blijkt uit nieuw, nog niet gepubliceerd onderzoek, dat door RTL Nieuws is ingezien. De gevolgen zijn groot: deze kustzee verandert langzaam in een geheel zoute zee, met grote impact op schelpdieren, vissen en vogels.
Ook blijkt uit het onderzoek dat de eerste wadplaten al over een paar jaar zullen 'verdrinken'. Dat betekent dat ze niet langer droogvallen, als gevolg van zeespiegelstijging. Zelfs bij een gematigd klimaatscenario zullen wadplaten in sommige delen van de Waddenzee al vanaf 2030 gaan verdwijnen. Ook dit zet grote veranderingen in gang.
De samenstelling van de bodem en bodemdieren verandert hierdoor, en daarmee zijn er ook gevolgen voor de vogels en vissen die hier weer van afhankelijk zijn. Miljoenen trekvogels komen nu alleen naar de Waddenzee omdat ze op drooggevallen wadplaten voedsel kunnen vinden. Als er steeds minder platen droog vallen, is er ook minder voedsel.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.