De Waddenzee is een essentieel gebied voor vele soorten steltlopers, bewijst het promotieonderzoek van Meinte Engelmoer van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verzamelde sinds 1981 gegevens van meer dan 32000 vogels en concludeert dat de Waddenzee tot de drie meest belangrijke vogelgebieden van de wereld behoort.
Promovendus Engelmoer ving vanaf 1981 meer dan dertigduizend steltlopers in het waddengebied, om snavellengtes en andere kenmerken zoals gewicht op te meten. Ook nam hij drieduizend dode dieren uit verschillende musea op het noordelijk halfrond onder de loep. Met de gegevens heeft hij een gedetailleerd beeld opgesteld van populaties steltlopers, hun specifieke broedgebied, aantallen, hun leeftijd en lichaamsgewicht.
Ook bieden de gegevens meer zicht op de verspreiding en activiteiten van de vogel in het waddengebied. De steltlopers zitten niet zomaar overal in en rond de Waddenzee, maar gebruiken verschillende stukjes wad voor verschillende doeleinden. Zo strijken steltlopers langs de kust even neer om weer snel verder te trekken. Op de eilanden worden echter veel langer gebivakkeerd, onder andere om te ruien. Dit doen ze niet op het vaste land.
Volgens de Waddenvereniging bevestigt het proefschrift ‘Breeding origins of wader populations utilizing the Dutch Wadden Sea’ het belang van de Waddenzee. Volgens de onderzoeker zelf rechtvaardigen alleen de gevonden resultaten al de plaatsing van de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hij bepleit daarom de voortzetting van ring- en meetprogramma’s aan steltlopers om zo het menselijk gebruik van de Waddenzee te kunnen zoneren en de oorzaken van achteruitgang van populaties te kennen, maar vooral ook te verklaren.