Wat begon als een droom van projectleider Roel Posthoorn zal nu snel werkelijkheid worden. In het Markermeer is begonnen met de aanleg van een archipel van eilanden en zandbanken: de Marker Wadden. Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat willen hiermee het Markermeer weer tot een gezond natuurgebied maken.
Bedreigde natuur
Het Markermeer is momenteel een gebied waar het slecht gaat met de natuur. De bodem is bedekt met een dikke laag slib dat een verstikkende werking heeft, de visstand is erg laag en er zijn te weinig vogels. Door de aanleg van de Marker Wadden, die grotendeels opgebouwd worden uit het slib, zal dit gebied uitgroeien tot een vogelparadijs dat zijn weerga niet kent. Het meer met een oppervlakte van 70.000 hectare (ter vergelijking: de Veluwe is ongeveer 90.000 hectare groot) komt daardoor letterlijk weer tot leven.
Waterproeftuin
In het kader van Natuurlijker Markermeer-Ijmeer van Rijkswaterstaat wordt er onderzocht hoe het Markermeer ecologisch gezien gezonder te maken. Onder andere door de aanleg van een waterproeftuin onderzoeken ze hoe het nieuwe 'waddengebied' eruit zou kunnen gaan zien en wat voor leven er komt. Onderzoeker Arjenne Bak van Bureau Waardenburg houdt alle groei nauwkeurig in de gaten in de zoetwater kwelderwerken langs de dijk.