Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarom waggelen pinguïns?

  •  
19-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
368 keer bekeken
  •  
keizerspinguin_sandwich.jpg

© Foto: sandwich (Creative Commons)

In het water zijn ze pijlsnel en zeer wendbaar, maar op het land zien pinguïns er met hun gekke gewaggel er een beetje onbeholpen uit. Onderzoekers van het Royal Veterinary College in Engeland en de University of Texas zoeken nu naar een verklaring voor de lachwekkende manier van lopen door pinguïns.
Drukplaat
Door in de London Zoo de pinguïns over een drukplaat te laten waggelen, kunnen de onderzoekers precies zien hoe groot pinguïnstappen zijn en hoeveel druk ze uitoefenen. De oudere pinguïns de groep werken makkelijker mee aan het onderzoek dan de soms wat schichtige jonge exemplaren.
Zijwaarts
"Het zijn natuurlijk onweerstaanbaar charmante dieren", zegt James Proffitt van de University of Texas. Maar dat waggeltje blijkt ook energiebesparend. "De zijwaartse bewegingen bij het lopen zorgt ervoor dat de korte pootjes minder worden belast".
Aanpassingen
Hoewel Proffitt twijfelt of pinguïns 'normaal' zouden kunnen lopen, denkt medeonderzoeker John Hutchinson van het Royal Veterinary College dat de oerouders van de pinguïns waarschijnlijk beter de benen konden strekken. Hutchinson: "Pinguïns hebben zich in de loop van de evolutie steeds meer aangepast op leven in water, waardoor hun pootjes korter werden en hun vleugels ervoor zorgen dat ze onder water kunnen 'vliegen'."
Toch levert dat waggelen soms wel onhandige momenten op:
Bron BBC , CBS News
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor