Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarom de bever zich goed moet poetsen | Weetje

  •  
26-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  

Bevers brengen veel tijd door in het water, maar daarvoor moet de vacht wel goed onderhouden worden! De vacht van de bever bestaat uit verschillende lagen, met als buitenste laag lange, vette haren die water afstoten. Maar om te zorgen dat dit zo blijft, moet de bever de vacht goed verzorgen. Met zijn voorpoten smeert het dier een soort waterafstotende olie over het hele lijf. Zo blijft die in tip-top conditie. Deze video is gemaakt door Yvonne Broer.

Een echt waterdier

Aan het uiterlijk van een bever kun je goed zien dat het dier zich heeft aangepast aan het leven in het water. Hij heeft korte poten met vijf tenen en zwemvliezen aan zijn achterpoten. De bever heeft kleine oren en een platte, geschubde staart.

Grote voortanden

Bevers gebruiken hun grote voortanden om de bast van een tak te schrapen en op te eten. Grotere takken gebruiken ze om hun burcht mee te bouwen. De opvallende oranje laag glazuur op de tanden van de bever zorgt ervoor dat ze niet afbreken. Dat moet ook wel, want een bever eet ongeveer een kilo per dag aan bast, wortels en takjes. Deze bever is gefilmd door Dennis Kalkman.

Herintroductie 

In 1826 verdween de laatste bever uit Nederland. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden de eerste dieren opnieuw uitgezet, in de Gelderse Poort bij de Duitse grens en in de Biesbosch. De herintroductie verliep voorspoedig, want nu zijn er ruim 5000 bevers in heel Nederland. Zelfs in steden als Arnhem, Nijmegen en Tiel komen nu bevers voor. 

bever_aan_het_ontbijt_60326caf0741c_medium

Bever gefotografeerd in de Biesbosch

© Elshout-Natuurfotografie

Schade door de bever

De bever is dus een succesnummer, maar het gaat nu zelfs zó goed met het dier dat bevers in Brabant desnoods mogen worden gedood als ze schade aanrichten aan bijvoorbeeld dijken. De provincie heeft de Faunabeheereenheid in Brabant ontheffing verleend om de beschermde diersoort te mogen doden. In enkele andere provincies mocht dat al.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.