Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarom actie voor de Noordzee nodig is

  •  
09-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grote-natuurstenen.jpg
Greenpeace is de afgelopen week volop in het nieuws geweest met acties voor bescherming van de Noordzee. Zoals je weet voeren we al jaren campagne, want de vissen verdwijnen, de zee is in crisis. Europese politici spraken al in 1992 af stukken zee te beschermen, maar de Nederlandse overheid heeft nog niets gedaan.
De oplossing die Greenpeace al jaren op allerlei manieren uitdraagt, is het instellen van zeereservaten: volledig beschermde gebieden in zee waarbinnen de vis kan herstellen. We kennen allemaal nationale parken op het land om de natuur daar te beschermen, maar ook het behoud van de zee is broodnodig.
Dat we onze zeeën moeten beschermen blijkt uit Europees onderzoek: 80 procent van de visbestanden - zoals schol, tong en tonijn - zit in de gevarenzone. Er wordt namelijk al jarenlang teveel gevist. En met methodes die schadelijk zijn. Ook daardoor is de kabeljauw in de Noordzee al zo goed als verdwenen.
Greenpeace werkt via onderzoek en overleg. Als dat onvoldoende resultaat oplevert, gaan we over tot actie. Bijvoorbeeld door met grote stenen een symbolisch zeereservaat af te bakenen in een klein stukje van het Duitse natuurgebied Sylt Buitenrif. Ook voerden we actie bij LNV-minister Verburg door eenzelfde natuursteen op de stoep van haar ministerie te leggen. Met deze acties maakt Greenpeace de minister duidelijk dat zij nu echt haast moeten maken. Anders is de vis op. Voorgoed.
Waarom zouden vissers in natuurgebieden de zeebodem met sleepnetten mogen vernielen? In een nationaal park ploegen boeren ook geen grond om. Greenpeace wil dat er in de toekomst nog vis te vangen is. En wil met de Noordzee-acties geen broodroof plegen en zeker geen mensen in gevaar brengen. Onze acties zijn uit principe geweldloos. We hebben de vissers, de kustwacht en andere instanties de coördinaten doorgegeven van het stukje zee waar de stenen liggen. De vissers kunnen dat stukje - 0,1 procent van de Noordzee - zonder problemen omzeilen. In het overgrote deel van de Noordzee kunnen ze gewoon vissen.
Greenpeace wil volle zeeën en duurzame visserij, zodat vissers nu én later een belegde boterham verdienen. Het probleem is duidelijk en we dragen de oplossing aan: 40 procent van de zeeën en oceanen instellen als zeereservaat. Zo lang als het nodig is blijft Greenpeace verschillende manieren benutten om het einddoel te bereiken: het beschermen van de zeeën en oceanen.
Met vriendelijke groet,
Liesbeth van Tongeren
Directeur Greenpeace Nederland
PS Klik hier voor meer informatie en veelgestelde vragen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor