Waarneming.nl, de standaardsite voor het verzamelen en beheren van natuurwaarnemingen, gaat haar databank gratis beschikbaar stellen voor voorlichting, educatie en onderzoek. Dit gebeurt via de Stichting NatuurBank Nederland. Hiermee wil de populaire natuurorganisatie een eerste stap zetten richting Open Data voor natuur in Nederland. De databank van Waarneming.nl bevat meer dan 29 miljoen waarnemingen.
Optimaliseren van informatie
Dylan Verheul, mede-oprichter van Waarneming.nl: “Wij hebben altijd als doelstelling gehad om de verzamelde gegevens zoveel mogelijk te delen. Hierbij bepaalt de waarnemer zelf onder welke voorwaarden zijn of haar data gebruikt mag worden. Dat blijft zo. De meeste gebruikers blijken hun gegevens te willen delen met anderen. Voorheen deden we dat passief, op basis van een vraag. Nu gaat Stichting NatuurBank Nederland, waarin wij participeren, de data actief aanbieden aan alle organisaties die daarvoor in aanmerking komen. Zo wordt de informatie straks nog beter gebruikt.”
Onmisbaar
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde in 2013 vast dat de via Waarneming.nl verzamelde gegevens onmisbaar zijn voor trendberekening. Nederlandse natuurorganisaties doen dagelijks een beroep op de enorme gegevensverzameling van Waarneming.nl. Met het formeel openstellen van de databank kan de beschikbaarstelling van gegevens aan natuurorganisaties en onderzoeksinstellingen worden gestandaardiseerd en geautomatiseerd. De beschikbaarstelling vindt maandelijks plaats in een standaardformaat.
Aanmelden
Elke organisatie die wil werken met de data van Waarneming.nl kan zich via data@natuurbank.nl aanmelden voor een gratis abonnement. Voorwaarde is dat het gebruik zich beperkt tot voorlichting,educatie en wetenschappelijk onderzoek. Voor overig gebruik zoals het verlenen en toetsen van vergunningen heeft Waarneming.nl al een overeenkomst met de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). In die situaties is de data tegen betaling beschikbaar via Het Natuurloket.
Wat vangt de kat?
Vroege Vogels en Waarneming.nl starten nu ook het project : '
Wat vangt de kat
?'. We roepen iedereen op om de vangsten die jouw kat aan huis brengt, te melden. Vul een apart formulier in voor elke soort die je kat ving. Je kan meerdere foto’s toevoegen per muis. Zorg voor een foto van de zijkant van de muis van kop tot en met staart.