Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarborg belang van bij sport en vermaak gebruikte dieren

  •  
02-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
Aangespannen-sport---foto-van-Dier&Recht---paard-met-de-lange-hoeven-en-opzetteugel

© Dier&Recht

Het belang van dieren die worden gebruikt bij sport, ontspanning, traditie en vermaak wordt nog onvoldoende gewaarborgd. Dit zegt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA). Organisatoren en aanbieders van activiteiten met dieren moeten daarom dierenwelzijnsplannen opstellen met daarin uitgangspunten voor onder meer goede voeding, omgeving en gezondheid, natuurlijk gedrag, een positieve gemoedstoestand en een respectvolle omgang met het dier.

Vanzelfsprekendheid van inzet

"Van duivensport en viswedstrijden tot de haan van Kallemooi en levende kerststallen: Nederland kent een grote variatie in activiteiten met dieren. De vanzelfsprekendheid van de inzet van dieren staat ter discussie. Mag het dier lijden onder de inzet voor activiteiten die vermakelijk zijn voor mensen?", schrijft de raad op de eigen site.

Dierenwelzijn 

De RDA ziet dat veel beoefenaren hun activiteit "koesteren en soms een innige band onderhouden met het dier". Vaak is er ook wel aandacht voor dierenwelzijn in statuten, reglementen en gedragscodes, maar lang niet altijd. De verschillen zijn groot en het dierenwelzijn is toch nog onvoldoende een vast aandachtspunt, constateert de RDA. De raad vindt dat "het belang van het dier altijd vooropgesteld moet worden" en pleit voor een "dierwaardige praktijk" bij alle activiteiten.

Activiteiten die op geen enkele manier zijn te verenigingen met genoemde garanties moeten volgens de RDA "uiteindelijk worden afgebouwd".

Kenniscentrum

De organisatie pleit ook voor ontwikkeling van kennis over dierenwelzijn. "Een (virtueel) kenniscentrum zou per activiteit de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek kunnen verzamelen, bijhouden en beschikbaar stellen. Dat is nodig omdat de beschikbare literatuur versnipperd en voor de praktijk moeilijk te vinden is", overweegt ze.

De RDA vat een en ander samen in de "zienswijze Plezier voor mens én dier", die op eigen initiatief is opgesteld.

Bron: ANP

Meer over:

dierenwelzijn, sport
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.