Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Waar zit een vogeloor? | Weetje

  •  
29-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1104 keer bekeken
  •  
mus_15.jpg

© Oren van mus zijn goed verborgen. Fotograaf: digi-irma Ransuil. Fotograaf: protter

Vogels hebben geen uitstekende oorschelpen zoals mensen en veel andere zoogdieren. De oren zijn eigenlijk gewoon twee gaatjes. Geen probleem, want het belangrijkste deel van het oor bevindt zich diep in de schedel. Eigenlijk is het ontbreken van twee van die grote flappen alleen maar handig, want hierdoor zijn vogels veel gestroomlijnder. Het ontbreken van oorschelpen zorgt er trouwens wel voor dat vogels minder goed kunnen horen. 

jan-vangent.jpg

© Fotograaf: pjotr64

Verstopt

De oorgaten van vogels zijn maar moeilijk te zien omdat ze bedekt worden door speciale veertjes die meer glanzen. Deze veren laten geluid goed door en lijken zelfs te helpen bij het wegfilteren van windgeruis. Als de vogel toch extra scherp wil luisteren, worden de oorveertjes opgericht en komt de opening vrij.

Maar er zijn ook vogels zonder een 'volle veerdos' op de kop zoals een gier, emoe en nadoe. Bij de nandoe zie je in de onderstaande foto een enorme ooropening zitten in het verlengde van de snavel.

nando

Nandoe

© Fotograaf ellisb

Uitzondering?

Hoe zit het dan met de ransuil. Die heeft toch twee hele duidelijke oren? Nee: de uitsteeksels op de kop zijn geen oren, het zijn puur versiersels van veren.

ransuil_625929eec7506_medium

Ransuil

© ingmar2

Bron: 'Waarom krijgt een specht geen hoofdpijn' van Monica Wesseling

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

vogeloor, vogels, oren
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar