'Sort sol', heet een spreeuwenzwerm in het Deens – ‘zwarte zon’. Als zo’n zwerm boven je hoofd langs vliegt, lijkt het voor heel even te gaan schemeren, zo zwart ziet het van de vogels. Maar waar gaan die duizenden spreeuwen nu eigenlijk heen als de echte schemering invalt? Waar overnachten ze?
Slaaplocaties
Dat is een van de vragen die vogelonderzoekers dit jaar – in het Jaar van de Spreeuw – proberen te beantwoorden. Want al zou je verwachten dat duizenden slapende spreeuwen bij elkaar niet makkelijk over het hoofd zijn te zien, toch is er nog verrassend weinig bekend over die slaaplocaties. Dat komt deels doordat de spreeuwen niet altijd honkvast zijn: gedurende het najaar wisselen ze nogal eens van overnachtingsplek.
Spreeuwenslaapplaats - Fotograaf a3ana1
Turf de spreeuwen
Om meer te weten te komen over spreeuwenslaapgedrag, organiseren Sovon en Vogelbescherming dit weekend een landelijke slaapplaatstelling. Ken je een grote spreeuwenslaapplaats? Ga een avondje vogels turven en geef je waarnemingen door via
spreeuw.sovon.nl
.
Vroege Vogels gaat met Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming alvast op zoek naar slapende spreeuwen bij station Amsterdam Centraal.