Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waaiertjes

  •  
14-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
zombiebij_fig01.jpg
Ze horen tot de vroegste én de meest spectaculaire insecten. Een paar millimeter groot slechts, maar met een heel opmerkelijke vorm. John Smit van EIS is een echte insectenman en hij wordt helemaal dól als hij in maart een waaiertje ziet.
Vroege Vogels gaat met John Smit en Violet Middelman in 'de Stompert' bij Soest op waaiertjesjacht. Dan hoort u hoe die minidiertjes leven, als parasieten ín zandbijen.
John Smit schreef erover in een Natuurbericht: "Waaiervleugeligen, of zoals de wetenschappelijke naam luidt Strepsiptera , zijn in alle opzichten mysterieuze dieren en behoren om meerdere redenen tot de meest bizarre insecten die er zijn. Alle soorten leven als parasieten ín andere insecten, zoals bijen, wespen en cicaden. Alleen het eerste larvestadium en de mannetjes kun je vrijlevend aantreffen. De vrouwtjes verlaten nooit het lichaam van de gastheer en behouden altijd het uiterlijk van een larve. Na verpopping is het slechts het kopborststuk dat verhardt en dat tussen twee achterlijfssegmenten van de gastheer naar buiten gestoken wordt. Mannetjes zien er wel uit als een volwassen insect en hebben waaiervormige vleugels, waar de groep zijn naam aan dankt".
bij2
Grijze zandbij (Andrena vaga) met een mannetje van het zandbijwaaiertje op het achterlijf, parend met een vrouwtje in het achterlijf (foto: J.T. Smit)
waaiertje1
Zandbijwaaiertje
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor