VWA doet meer dan bewaken dierenwelzijn
• 18-04-2008
• leestijd 2 minuten
De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Er lijkt van alles mis te gaan met controles op veetransporten en in slachthuizen. Maar de VWA houdt zich met meer onderwerpen bezig dan alleen de controle op dierenwelzijn.
De dienst opereert op een flink aantal terreinen, waaronder voedsel- en productveiligheid, wet- en regelgeving en alcohol- en tabakscontroles. De VWA voert controles uit in de horeca, adviseert de minister, maar test ook onder meer speelgoed op veiligheid en houdt een oogje in het zeil bij de productie van diervoeders. Kortom, bij elke stap in de productieketen heeft de VWA een vinger in de pap.
De VWA zwengelde in het verleden onder meer de discussie aan over weekmakers in scoubidoutouwtjes. De dienst was ook betrokken bij de afhandeling van de problemen rond drie kermisattracties van het type Booster. Die werden gesloten na een ernstig ongeval in Frankrijk. Maar de controleurs inspecteren ook waterglijbanen in zwembaden en houden zich bezig met vitaminepilletjes die op snoepjes lijken.
De VWA, die onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van LNV en VWS valt, bestaat sinds juli 2002 en moet ervoor zorgen dat Nederlanders onbezorgd spullen kunnen kopen en gebruiken. De autoriteit ontstond uit een fusie tussen de Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees. Na de vondst van het groeihormoon MPA in veevoeder, de uitbraak van BSE (de gekkekoeienziekte) en kippenvlees dat besmet bleek te zijn met salmonella en campylobacter, was er een roep om een organisatie die slagvaardiger en krachtiger kon optreden.
Ook nu is die roep er weer. De VWA moet in 2011 fuseren met de Algemene Inspectiedienst en Plantenkundige Dienst. De Rekenkamer toonde zich bezorgd over die plannen. De fusie leidt op korte termijn in elk geval niet tot verdere professionalisering van de handhaving, denkt de Rekenkamer. Eerder al was er kritiek op het functioneren van de VWA die uitgehold lijkt door bezuinigingen, reorganisaties en snel veranderende regels.
Bron: ANP