De luchtkwaliteit in Nederland laat nog steeds te wensen over. Dat blijkt uit het onderzoek dat Milieudefensie vanochtend in Vroege Vogels presenteerde. Met de campagne 'Zelf meten is zeker weten!’ onderzocht de milieuorganisatie de luchtkwaliteit op 700 plekken in 90 Nederlandse gemeenten. De meting werd verricht met zogeheten palmes-buisjes. Hiermee werd het gehalte aan stikstofdioxide (NO2) gemeten, omdat dit een indicator is voor de aanwezigheid van andere luchtvervuilende stoffen zoals fijnstof.
Uit het rapport dat Milieudefensie morgen publiceert blijkt dat 16% van de onderzochte locaties de Europese norm voor de luchtkwaliteit overschrijdt. Volgens campagneleider verkeer Meta Meijer is dat erg zorgelijk en lopen de mensen die op deze vieze plekke wonen een behoorlijke gezondheidsrisico. De belangrijkste oorzaken van de slechte luchtkwaliteit zijn veel (stilstaand) verkeer en de uitstoot van industrie, aldus Meijer.
De meest vieze straat uit het onderzoek is de Johannes Blookerweg in Duivendrecht. Hier werd een stikstofdioxide concentratie van 83 microgram (µg) per m3 gemeten. Dat is meer dan twee keer zo hoog als de Europese norm voor de luchtkwaliteit (40 µg per m3). De Amsterdamse Prins Hendrikkade heeft de twijfelachtige eer om de één na vuilste straat te zijn, met een concentratie van 80 µg per m3. De Amsterdamse Einsteinweg en de Eindhovense Eisenhouwerlaan volgen met respectievelijk 79 en 75 µg per m3.
De deelnemers aan de campagne hingen de meetbuisjes op in hun eigen straat of bijvoorbeeld op het schoolplein van hun kinderen. De buisjes werden geanalyseerd door het Buro Blauw dat gespecialiseerd is in luchtkwaliteit. De meting werd begeleid door de afdeling milieu van de GGD Amsterdam.
Volgens Milieudefensie voldoet Nederland op veel plaatsen niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit (40 µg per m3). Luchtvervuiling kan leiden tot grote gezondheidsschade, ontwikkelingsachterstanden bij kinderen en vroegtijdige sterfte, aldus de milieuorganisatie.
Alle uitslagen van het onderzoek naar de luchtkwaliteit in Nederland zijn morgen te vinden op de
speciale website
van Milieudefensie.