Een afgedankt mobieltje of andere kleine apparaten zijn zo in de vuilnisbak gegooid. De gemeente Tilburg is daarom als eerste gestart met de campagne Wecycle. Er moeten meer afgedankte elektrische apparaten apart worden ingeleverd. De campagne komt uiteindelijk in het hele land. "Het is een nationaal probleem", zegt Harry Michels namens de gemeente en de NVMP, de organisatie die de recycling van afgedankte elektrische apparaten organiseert.
Bij steekproeven zijn in het Tilburgse huisvuil oude koffiezetapparaten, elektrische frietpannen, mobieltjes, maar ook oude radio's en mp3-spelers gevonden. "Dat komt uit op 336.000 kilo aan elektrische apparaten die jaarlijks in de verkeerde bak worden gegooid", zegt Rob Italiaander van Brabants Afval Team, Tilburg.
Vuilnisbak
Per inwoner gooit Tilburg daarmee 1,4 kilo per jaar aan afgedankte elektrische apparaten de vuilnisbak in. Dat is overigens nog onder het landelijk gemiddelde van 1,7 kilo per inwoner. Vanaf begin oktober roept Tilburg begonnen inwoners op om apparatuur apart in te leveren.
Mogelijkheden genoeg: het kan in Brabantse gemeente in de milieustraat, bij een Chemowagen op de weekmarkt en via de grofvuillijn in de Brabantse gemeente. Deze laatste mogelijkheid is voor grote afgedankte apparaten zoals een tv, koelkast of wasmachine. Ook die wil Tilburg hebben en zijn onderdeel van de Wecycle-campagne. Elektronicazaken hebben een oud voor nieuw-regeling. Bij aankoop van een nieuw apparaat wordt het afgedankte spul ingenomen.
Mondjesmaat
De actie komt mondjesmaat op gang. "Enkele tientallen burgers zijn op de milieustraat geweest", meldt Italiaander van het Brabants Afval Team. "Er was er een bij die 35 apparaten ineens inleverde. Die man heeft de actie goed begrepen." Tilburg looft een zuinige tv uit voor degene die het meeste inlevert.
Afgedankte elektrische apparaten die in de vuilnisbak belanden, gaan naar de afvalverbrandingsinstallatie. Schadelijke stoffen moeten in de installatie worden afgevangen. "Er gaan materialen verloren die niet hergebruikt worden. Denk aan plastic, metaal en edelmetalen", aldus Michels. Dit soort materialen haalt een gespecialiseerd recyclingsbedrijf eruit. "Er moet niks meer de vuilnisbak in, dan pas ben ik gelukkig", zegt Harry Michels.
Streefcijfer
De richtlijn om apparaten apart in te leveren bestaat al sinds de jaren 90. Milieu Centraal berekent dat 77 procent van alle afgedankte elektrische apparaten (inclusief de grote apparaten als wasmachines en dergelijke) uit elkaar wordt gepeuterd om de grondstoffen opnieuw te gebruiken. Maar de NVMP wil meer apparatuur verzamelen en recyclen. Een streefcijfer voor de campagne is er niet, maar wel een doel: "Het op de juiste plaats inleveren van afgedankte apparaten dient net zo gewoon te worden als glas naar de glasbak brengen."
Op 19 oktober geeft oud-wielrenster Leontien van Moorssel het startschot voor uitbreiding van de Wecycle-campagne, uiteraard in Tilburg.
Meer informatie:
www.wecycle.nl
www.afvalscheidingswijzer.nl