Vruchten vlier anderhalve week vroeger rijp _18_08_2008
• 18-08-2008
• leestijd 2 minuten
De eerste rijpe vruchten van de gewone vlier zijn inmiddels gesignaleerd. De verwachting is dat de vruchtrijping zich anderhalve week eerder zal voordoen dan vroeger het geval was.
Zo’n vijftig jaar geleden bloeide de vlier vooral de laatste dagen van mei en de eerste helft van juni. De vruchten, de donkerpaarse vlierbessen, waren dan 3 maanden later rijp, aan het begin van september. Uit waarnemingen vanaf 2001 blijkt dat de vlier tegenwoordig eerder in het jaar in bloei staat en dat ook de vruchten mede daardoor eerder rijp zijn. De eerste bloeiende vlierbomen worden tegenwoordig vaak al in april waargenomen en de piek van de eerste waarnemingen is half mei. De vruchten zijn halverwege augustus rijp.
Dit jaar werd de eerste bloeiende vlier gemeld op 27 april. De eerste rijpe vlierbessen werden op 22 juli gesignaleerd in St. Geertruid (Zuid-Limburg). De piek van de eerste vruchtenrijp meldingen verwachten we in de loop van volgende week. Hiermee ligt de vruchtrijping zo’n anderhalve week voor op het schema dat we vijftig jaar geleden als gemiddeld aanhielden. Dat de vlier dit jaar vroeger is, heeft waarschijnlijk te maken met de hoge temperaturen die in de maanden mei, juni en juli werden bereikt. De maand mei kende een hoog aantal zomerse dagen en ook juni en juli golden over het algemeen als warme maanden volgens het KNMI. De vruchtenrijping is dit jaar wel later dan vorig jaar. Toen stonden door het extreem vroege voorjaar de vlierstruiken al zeer vroeg te bloeien (piek van eerste meldingen al op 3 mei, tien dagen vroeger dan dit jaar) en daarmee kwam de vruchtzetting ook vroeg op gang. De gemiddelde start van de vruchtenrijping van de vlier is in de jaren 2001 tot en met 2007 gemiddeld 20 dagen vroeger dan in de periode 1894 tot en met 1968.
Bron: Natuurbericht en Natuurkalender