Vroege paddentrek in België
• 25-01-2008
• leestijd 2 minuten
Het weer dit jaar is tot nu toe erg zacht. We moeten er rekening mee houden dat de natuur hier vroeg op zal reageren. In België komt de paddentrek alweer op gang, meldde Natuurpunt eerder deze week. Uitzonderlijk vroeg want normaal start de trek pas tussen midden februari en begin maart. Ook in Nederland wordt een vroege paddentrek verwacht.
De afgelopen nachten lag de minimumtemperatuur in Vlaanderen rond de 10°C. Door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid zijn heel wat amfibieën vroegtijdig wakker geworden. Kikkers, padden en salamanders trokken al in behoorlijke aantallen naar hun voortplantingspoel. Dat is best uitzonderlijk want doorgaans start die trek pas midden februari, begin maart.
Amfibieën verblijven in de winter meestal niet in het water maar houden een winterslaap verstopt onder bladeren, takken of in de grond. In het voorjaar trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes af te zetten. Door het dichte wegennetwerk moeten heel wat amfibieën tijdens die tocht een straat oversteken. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht vaak in een platte dood. Om deze verkeersslachtoffers te voorkomen, worden paddenoverzetacties georganiseerd. Schermen leiden de padden naar emmers die door vrijwilligers regelmatig geleegd worden aan de veilige zijde van de straat. In 2007 redde Natuurpunt in België meer dan 100.000 amfibieën, ongeveer 83 procent waren padden en meer dan 10 procent kikkers. De amfibieën steken de weg vooral over in de schemering en de vroege nacht. Hiermee kunt u rekening houden door snelheid te minderen.
Natuurpunt vreest voor de negatieve invloed van milde winters op de overleving van amfibieën. In gematigde klimaatzones, zoals Vlaanderen, stapelen amfibieën in de zomer energiereserves op in de vorm van vet. Deze reserve is noodzakelijk om de winterslaap levend door te komen. Tijdens koude winters verloopt de stofwisseling van padden heel traag en worden die reserves slechts in geringe mate opgebruikt. Milde winters zorgen er echter voor dat de vetvoorraad veel sneller wordt verbrand. Gevolg: sommige padden halen het voorjaar niet. Zij die wel ontwaken, hebben vaak een zwakke lichaamsconditie. Die verminderde lichaamsconditie zorgt er ook voor dat het aantal en de kwaliteit van de afgezette eitjes lager is. Zo wordt een neerwaartse spiraal ingezet die er toe kan leiden dat amfibieën het steeds moeilijker krijgen om te overleven. Na de record warme winter 2006 - 2007 werden 40% minder amfibieën overgezet in Vlaanderen dan na de normale winter van 2005 - 2006.