Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege zomer

  •  
28-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nederland is al weken in de greep van extreem warm en droog weer. Het lijkt wel zomer. Het regende het uitzonderlijk weinig, en dat terwijl maart ook al vrij droog was. Volgens het KNMI hoorde afgelopen maart bij de drie droogste maanden maart in ruim 100 jaar.
Ondanks de buitjes van de laatste dagen zou de droogte voorlopig nog niet voorbij zijn. Veel planten en dieren hebben hier last van. Zo drogen de amfibieënpoelen op en kan de boerenzwaluw geen modder vinden voor zijn nest. Veel vlinders hebben er juist baat bij. "Dr. Natuurkalender" Arnold van Vliet over wat de droogte doet met de natuur.
Levendbarend
Het water in onder andere de uiterwaarden staat momenteel heel laag waardoor veel watertjes opdrogen. In het voorjaar leven veel amfibieën in deze watertjes; de vroege soorten zijn in juni pas klaar om het water te verlaten. Latere soorten, waaronder salamanders, doen dit nog later.
Ook verschillende reptielensoorten hebben last van de warmte. De levendbarende hagedis bijvoorbeeld, is een vochtminnend reptiel dat bij voorkeur voorkomt op vochtige heide of heide met vennen. Als het zo droog blijft zal de levendbarende hagedis zich dit jaar niet goed kunnen voortplanten.
Uitgesteld kiemen
Vooral plantensoorten die in het late voorjaar kiemen, zoals gentianen en bremrapen, hebben last van de droogte. Voor planten die net gekiemd zijn is het nu de tijd om te gaan groeien. Door de droogte lukt dit veel minder goed waardoor ze straks minder zullen bloeien en zaad zullen zetten. Zaden die nog niet gekiemd zijn kunnen dit wel wat uitstellen, maar niet te lang.
Arnold van Vliet werkt bij de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse en bij de stichting voor Duurzame Ontwikkeling als coördinator van De Natuurkalender. Het belangrijkste onderwerp van studie is fenologie: de bestudering van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur (bijvoorbeeld start van bloei, bladontplooiing, verschijnen insecten).
Het doel van De Natuurkalender is het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich in de natuur voordoen en van de veranderingen die daarin optreden.
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.