Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels toont de veerkracht van de natuur in: 'Hooiland'

  •    •  
08-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11503 keer bekeken
  •  
hooiland-koekoeksbloem

Veld met koekoeksbloemen

Het Binnenveld, een landbouwgebied tussen Wageningen en Veenendaal, was ooit het meest bloem- en vlinderrijke gebied van Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog viel het ten prooi aan modernisering van de landbouw waardoor er niet meer dan grasveld overbleef en het leven langzaam verdween. In ‘Hooiland’ toont de natuur haar veerkracht en is te zien hoe snel herstel plaatsvindt.

Natuurdocumentaire ‘Hooiland’ is op dinsdag 9 januari om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Na de uitzending kun je hier de uitzending terugkijken. Toen er in juni 2023 nog volop gedraaid werd voor de film, ging verslaggever Henny Radstaak met de makers van de film het Binnenveld in voor Vroege Vogels radio: 

Binnen enkele jaren was er een spectaculaire groei aan biodiversiteit. Tientallen soorten bloemen, kruiden, insecten, vissen en weidevogels keerden terug in het gebied en zo kreeg het herstel van de Binnenveldse en Achterbergse Hooilanden een bliksemstart.

Plan om de hooilanden terug te brengen

In 2018 hebben de provincies Gelderland en Utrecht een deel van het gebied aangewezen als natuurgebied. Staatsbosbeheer, lokale burgers verenigd in de Stichting Mooi Binnenveld en een coöperatie van lokale boeren zijn vervolgens samengekomen om een plan te maken voor het beheer van het gebied. Met als doel het terugbrengen van de oorspronkelijke hooilanden.

hooiland-afgraven-aerial

Afgraving

Aan het woord komt een 98-jarige voormalig boerenknecht die hier vóór de 2e wereldoorlog nog met de zeis heeft gemaaid. Hij vertelt hoe ongerept en mooi het gebied 80 jaar geleden was. Een ecoloog legt uit hoe het gebied tegenwoordig wordt beheerd en welke resultaten dat heeft opgeleverd. De natuur spreekt in ‘Hooiland’ vooral voor zichzelf en laat zien hoe een kale, afgegraven vlakte in luttele jaren weer kan veranderen in een botanische schatkamer vol leven. Door de juiste omstandigheden te creëren keren de bloemen, dieren en insecten weer terug in de hooilanden.

hooiland-melchert-luc1

Makers Melchert Meijer zu Schlochtern en Luc Enting

Natuurdocumentaire ‘Hooiland’ is op dinsdag 9 januari om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

jeanette
jeanette9 jan. 2024 - 22:50

Voor mij een bijzondere ervaring en speciale betekenis om deze film te zien. In het Binnenveld heb ik jarenlang de natuur gevolgd, excursies geleid en me -samen met anderen- ingezet voor het behoud van het gebied. Destijds werd het gebied van alle kanten bedreigd; uitbreiding van een nieuwe woonwijk, kano wedstrijden op de Grift, toename van Boomkwekerijen vanuit de Betuwe en aan de rand van het gebied een pretpark genoemd ¨Village Indonesia¨, een toeristische attractie die -onder het mom van werkgelegenheid- 400.000 bezoekers per jaar zou moeten trekken, met alle gevolgen van dien. https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/tag:RD.nl,19890116:newsml_9b2dc0f897561db0835d5eae6c74e686 Wat een geluk dat een nieuwe groep mensen zich - samen met natuurorganisaties- verenigd heeft en er stappen zijn gezet om de natuur proberen terug te brengen. De film toont prachtige beelden van de inmiddels aanwezige soortenrijkdom aan planten, vogels , insecten en andere dieren. Reden genoeg om in het voorjaar weer eens naar mijn geliefde Binnenveld te gaan om met eigen ogen de ontwikkeling te zien en te genieten van alles wat zich daar inmiddels heeft gevestigd en is teruggekeerd.