Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De geheimen van een TV uitzending

  •  
04-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1600 keer bekeken
  •  
12 Moira Veenhof, researcher

© Merlijn Schneiders

Hoe komt een aflevering van Vroege Vogels TV tot stand? Als collega van Vroege Vogels Radio vang je heus wel eens wat gesprekken op over de gebieden waar gefilmd zal gaan worden en zie je de grote kar met tenten, luchtbedden en waadpakken de redactie op en af worden gereden. Maar een duidelijk beeld van wat je tv-collega’s doen tijdens de opnames van een aflevering , dat heb je niet goed. Vandaar dat ik, Merlijn Schneiders, vroeg of ik een keer met de tv crew mee mocht. Ja hoor, dat mocht. En zo zat ik een week later op een OV fiets op weg naar de Noordduinen, tussen Callantsoog en Den Helder.

Research

Daar waar je als radioverslaggever altijd alleen op pad gaat met je recorder is voor een televisie uitzending een flinke groep mensen nodig. Maar alles begint bij de researcher. Voor deze aflevering over de Noordduinen is dat Moira Veenhof. Zij duikt de boeken in, leest alles over het gebied, belt met iedereen die het gebied goed kent en gaat vervolgens het gebied in met de boswachters. Die laten haar zien wat er te filmen valt in het gebied. En zo komt langzaamaan de uitzending tot stand. Zit er een leuk insect in het gebied? Een mooi zoogdier? Is er een cultureel-historisch aspect dat de moeite waard is? Moira verzamelt het allemaal.

2 Suzanne Hilhorst, regisseur (l)

Suzanne Hilhorst, regisseur (l)

© Merlijn Schneiders

Regisseur

Al de door Moira verzamelde natuuronderwerpen worden vervolgens in een vergadering besproken, waar ook presentator Menno Bentveld, eindredacteur Anneke Naafs en voor deze aflevering regisseur Suzan Hilhorst aanwezig zijn. Er wordt bepaald welke onderwerpen in de uitzending zullen komen en de regisseur maakt vervolgens een draaiboek. Welke onderwerpen hebben een presentator nodig, op welke plekken moet de natuurfilmer aan de slag; alles wordt vastgelegd.

8 Menno en boswachter

Presentator Menno Bentveld en boswachter

© Merlijn Schneiders

Op pad

Dan is het zo ver. Ik, Merlijn Schneiders, reis af naar de Noordduinen en tref daar mijn tv collega’s aan. Iedereen is er klaar voor: twee dagen flink doorwerken, slapen in een tent en maar hopen dat alles wat Moira had bedacht ook te zien zal zijn. Want dat is wat Suzan het spannendst vindt: “Kunnen we alles filmen waarop we hopen, zal de tapuit zich laten zien, kunnen we de konijnen op beeld krijgen en hebben we genoeg beeld van vlinders om er een mooie reportage van te maken?“ Iets dat bij filmen in de natuur altijd een onzekere factor is. Improvisatietalent is dan ook heel handig als je regisseur bent!

Een kijkje achter de schermen

Wie je alle dagen dat er wordt gefilmd en ook als de camera uit staat te pas en te onpas op ziet duiken, is stagiaire René Kennis. Met haar camera filmt zij de Achter de Schermen, de dingen die je als televisiekijker anders nimmer had gezien. Voordat de aflevering op televisie komt maakt René voor de sociale media een vrolijk en grappig filmpje over de tv-opnames.

6 René Kennis, filmer

René Kennis, filmer

© Merlijn Schneiders

Eindresultaat

Na twee dagen hard werken is het zo ver. De opnames zijn klaar. Er wordt nog even een frisje gedronken en dan gaat iedereen naar huis. Op naar de voorbereidingen voor de volgende aflevering, een week later. Maar één iemand sluit zich twee weken op in huis, en dat is regisseur Suzan. Aan haar de taak om van al die uren beeldmateriaal een mooie aflevering te maken. Wanneer ik huiswaarts keer, ben ik uren aan geluidsmateriaal en een bak aan kennis rijker. Want wat is het een hoop werk en pret om met elkaar om een aflevering tot stand te brengen en het mooiste van het mooiste uit onze vaderlandse natuur vast te leggen op beeld. Bedankt dat jullie mij een kijkje achter de schermen gunden lieve collega's!

3 crew

Crew

© Merlijn Schneiders

Het eindresultaat van al die noeste arbeid kun je zien op zaterdag 10 september  om 19.50 uur op NPO 2! 
Bekijk alvast alle Achter de Schermen filmpjes van TV

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.