Vroege Vogels

Vroege Vogels presenteert Expeditie 10

theme-icon
Natuur
  •    •  
17-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2550 keer bekeken
  •  
Verslaggever Merlijn Schneiders in gesprek met basisschool kinderen

De liefde voor natuur kan niet vroeg genoeg beginnen. En daarom lanceren we in een speciale uitzending in museum Naturalis in Leiden 'Expeditie 10'. Een nieuw initiatief om zoveel mogelijk leerlingen in het basisonderwijs kennis te laten maken met tien dieren en planten in hun eigen omgeving. Want hoe meer je weet van natuur, hoe groter de kans dat je er om geeft en deze wilt beschermen.

Jubileum

De zoektocht naar deze tien soorten begon in juni, tijdens het 45-jarige jubileum van Vroege Vogels radio. In de uitzending op zondag 25 juni deden we de oproep om suggesties in te sturen voor deze lijst. Welk dier, welke plant of schimmel mag absoluut niet ontbreken? Meer dan 500 mensen stuurden hun suggesties in. Waarvoor dank! De suggesties hebben we meegenomen in de uiteindelijke totstandkoming van ‘Expeditie 10’.

Soortengeletterdheid

In de uitzendingvanuit Naturalis praten we met verschillende gasten, over het belang van groen onderwijs en over onze 'natuurgeletterdheid'. Een van de sprekers is Michiel Hooykaas, hij is onderzoeker bij Naturalis en voor zijn promotie onderzocht hij het beeld dat mensen hebben van dierlijke biodiversiteit en hoe culturele producten als boeken en kleding dat aan het publiek presenteren. Ook deed hij onderzoek naar 'soorten-geletterdheid'.

Vincent van der Veen is programmamanager Kind en Natuur van IVN Natuureducatie en pleit voor meer en beter natuuronderwijs op de lagere scholen. Claire Boonstra is onderwijsvernieuwer en initiatiefnemer van ‘Operation Education’. Hiermee werkt ze aan een nieuw onderwijssysteem waarin maatschappelijk en persoonlijke vragen centraal staan. Wat haar betreft is de natuur de basis.

soorten

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar