Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels in het hoge noorden | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
05-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1826 keer bekeken
  •  

Een baltsende auerhoender en een notenkraker: onze buitenlandse luisteraars maken bijzondere dingen mee in de natuur. Op zondagochtend 8 januari wijden we voor de derde keer op rij een radio-uitzending aan natuur over de grens. Ook in de Zelf Geschoten rubriek gaan we op reis. Eerder deelden we video’s uit Frankrijk, Spanje en België. Nu reizen we af naar het hoge noorden!

De beelden zijn gemaakt door: Martin Groenheiden, Marjo Bjarnum en Robert Houtman. 

Balts van de auerhoen

Zet je geluid aan! Tijdens de balts maakt de auerhoender een bijzonder geluid: zowel klikgeluiden als een sissend geluid. Aan het eind van de winter ontmoeten de mannetjes elkaar op hun traditionele baltsplaatsen om te strijden om de gunsten van de vrouwtjes. Dit doen ze onder andere door te pronken met hun opgezette staart. Het lukte Martin Groenheiden deze auerhoender in het voorjaar vast te leggen in Finland. Wat een bijzonder fenomeen om mee te maken!”

auerhoen_5c830c0e3f267_medium

Mannelijke auerhoen, gefotografeerd in Zweden.

© johanvdlouw

Notenkraker

De notenkraker heeft een lange, krachtige snavel. De vogel komt af en toe in de herfst en winter vanuit Scandinavië naar Nederland. Marjo Bjarnum woont in Zuid-Zweden en heeft de vogels in haar tuin gefilmd.

Morinelplevier

In Nederland is de morinelplevier een zeer schaarse doortrekker. Het is een broedvogel van noordelijke hoogvlakten. In de jaren zestig werden nesten gevonden van de vogel in de Noordoostpolder en in Oost-Flevoland, maar het bleef bij incidenteel broeden. In zijn prachtkleed in het voorjaar is de morinelplevier onmiskenbaar met zijn roodbruine buik, grijze rug en donker ‘petje’.

“Heerlijk om te zien hoe de morinelplevier het veld op en af rent op zoek naar wat lekkers”, schrijft filmer Dirk van Doorn, die de vogel filmde op Texel. 

We hopen dat je aankomende zondagochtend op NPO Radio 1 meeluistert naar de speciale #Overdegrens uitzending. Luister via onderstaande links alvast de voorgaande uitzendingen terug: 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.