Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels gaat overzee | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
06-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1367 keer bekeken
  •  

Bladsnijdermieren en een zingende ekster: onze buitenlandse luisteraars maken bijzondere dingen mee in de natuur. Op zondagochtend 8 januari wijden we voor de derde keer op rij een radio-uitzending aan natuur over de grens. Ook in de Zelf Geschoten rubriek gaan we op reis. Eerder deelden we video’s uit Europa en het hoge noorden. Nu gaan we naar overzeese gebieden als Canada, Mexico en Nieuw-Zeeland!

De beelden zijn gemaakt door: Luc de Wit, Lisbeth Stolp en Pim Veenendaal.

Op de Pancake Rocks

Luc de Wit filmde een luidruchtige kolonie tarasterns op de Pancake Rocks in Punakaiki, Nieuw-Zeeland. Ze maken zoveel lawaai omdat ze druk zijn met het bemachtigen en behouden van hun eigen plekje. Deze bijzondere Pancake Rocks lijken op enorme stapels van versteende pannenkoeken, vandaar de naam!

Wandelende blaadjes

“Deze blaadjes zag ik lopen: wat een fantastisch mooi gezicht, dat vers gesneden groen op pootjes op weg naar iets en zo snel,” schrijft filmer Lisbeth Stolp uit Mexico. Bladsnijdermieren leven in een kolonie van vele tienduizenden mieren bij elkaar. Ze brengen tientallen bladeren naar hun nest om te vermalen tot kleine stukjes met hun monddelen. Als een soort tuinier maken ze met deze vermalen stukjes blad een heuse tuin, waar schimmels op de bladresten leven. Van deze schimmels leven de mieren.

Terrry van Niekerk filmde deze bladsnijdermieren in Panama. 

Zingende ekster

“Ik wist niet dat eksters konden zingen,” schrijft Pim Veenendaal, die in Banff, Canada een zingende ekster filmde. Het bekendste geluid van de ekster is een geluid dat met wat fantasie klinkt als het luid schudden met een grote lucifersdoos, of een luide roep die klinkt als 'kiejak'. Daarnaast heeft de ekster ook een prachtige zang, heel zacht en melodieus.

We hopen dat je aankomende zondagochtend op NPO Radio 1 meeluistert naar de speciale #Overdegrens uitzending. Luister via onderstaande links alvast de voorgaande uitzendingen terug: 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.