Het is elke woensdag een drukte van belang in een van de “werkplaatsen” op de vijfde verdieping van Naturalis. Henny Radstaak, in het normale leven verslaggever van Vroege Vogels Radio bouwt zijn mobiele radio set op. Bioloog Auke Florian Hiemstra van Naturalis en Anneke Naafs van Vroege Vogels nemen het gesprek nog even door en redacteur Merlijn Schneiders belt nog even met de gasten. Steven van der Mije, collectiebeheerder van Naturalis, duikt de kelders in voor een mooi voorwerp uit de collectie van Naturalis.
De hoofdpersonen in de podcast is een specifiek dier. Waar leeft dit dier, hoe ziet het er uit, wat zijn de bedreigingen voor dit dier, ondervind het dier hinder van het veranderende klimaat, kortom het dier in onze huidige samenleving. Natuurlijk valt er over elk dier wel een mooi verhaal te vertellen maar wij kiezen dieren waar naast het algemene verhaal ook een andere invalshoek te vinden valt. Want welke rol speelt de wolf in de muziek en in sprookjes? En traden vlooien echt op in het circus? Op welke wijze praten koeien met elkaar en waarom zie je steeds meer scholeksters in de stad? Hoeveel liedjes weet de koolmees te zingen en wat is een egelsnelweg?
'Het was een hele zoektocht om nog iemand te vinden die iets wist van vlooientheaters...'
Redacteur Merlijn Schneiders
Het is een fantastisch leuke speurtocht om daar als redacteur achteraan te gaan, ondervindt Merlijn Schneiders: “Het was een hele zoektocht om nog iemand te vinden die iets wist van vlooientheaters maar na een paar dagen speuren vond ik haar: de dochter van een vlooiencircusdirecteur! Ik mocht bij haar langskomen om een interview op te nemen en dat was een topochtend. Hoe leuk is het om iemand te horen vertellen over hoe vlooien voor karretjes werden gespannen en over ruw papier moesten lopen. Gelukkig is dat nu niet meer mogelijk vanwege het bijna helemaal verdwijnen van de mensenvlo (vanwege hygiëne) want daar zouden nu zeker dierenrechtenactivisten in actie tegen zijn gekomen!
Taalwetenschapper Leonie Cornips en Steven van der Mije (Naturalis)
Om te komen tot een aparte invalshoek gaat er een flinke research aan vooraf. Want ook al richt de podcast zich met name op de mensen voor wie de natuur nog een redelijk onontgonnen gebied is, voor de luisteraars met meer kennis is het natuurlijk ook leuk om er nog wat van op te steken. Het leuke aan deze zoektochten is dat we elke keer weer jonge enthousiaste biologen en ecologen vinden die vol passie over een specifiek dier kunnen vertellen. En die het ook heel leuk vinden om aan de podcast mee te werken, zoals bijvoorbeeld boswachter Mirte Kruit die over de wolf kwam vertellen: “ ik heb uit mijn omgeving veel complimenten gekregen”.
Luisteraars
We riepen jullie op om met suggesties voor dieren te komen. En dat deden jullie:
Mijn dochter (12 jaar) en ik zouden het leuk vinden als er een podcastaflevering over de wilde eend zou gaan.
In onze nieuwbouwwijk in Alphen aan den Rijn zie ik regelmatig fazanten, maar ook hazen. Misschien een leuk idee als thema.
Graag zou ik meer willen weten van de bonte specht voor het programma Vroege Vogels en andere dieren
Hier hopen we heel erg op podcast afleveringen over de kip, het pantoffeldiertje, de uil, de slak, en de potvis. Eclectisch lijstje.
Op de podcast hoorde ik dat je een dier mag voorleggen om te bespreken. Kunnen jullie de zwarte kraai (of kraaien) eens bespreken? Ik heb een zwarte kraai die ik elke ochtend ontmoet en ik raak zo gefascineerd door hem/haar. Groetjes.
Natuurlijk kun je ons blijven mailen met leuke suggesties!