Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wie zijn dat, die vroege trekvogels?

  •  
30-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5593 keer bekeken
  •  
Kanoeten in vlucht

Kanoeten in vlucht

© Fotograaf: Maureen

De zomer is nog maar net begonnen, of de eerste trekvogels vliegen alweer naar het zuiden!  Welke vogels gaan zo vroeg in het jaar trekken? En waarom houden ze het al zo rap weer voor gezien?

Trek en trek

Er zijn veel verschillende soorten trek. Zo kan je nu grote groepen jonge spreeuwen zien, die in deze tijd van het jaar zelfs af en toe naar het nóórden vliegen! 'Dispersietrek', noemt Ruud van Beusekom, van Vogelbescherming Nederland dat. "Ze vormen groepjes en gaan met z'n allen de wijde omgeving verkennen, misschien wel op zoek naar geschikte broedgebieden voor volgend jaar."

spreeuwenzwerm_willemwolf

Spreeuwenzwerm

© Fotograaf Willem Wolf

Terug uit het noorden

Terwijl de laatste vogels voor je gevoel nog maar net naar de noordelijke broedgebieden zijn vertrokken, keren de eerste ook alweer terug. In het geval van de kanoet zijn dat vaak de vrouwtjes. "Die hebben de mannetjes in Siberië achtergelaten om voor de kuikens te zorgen", vertelt Van Beusekom. "De vrouwtjes komen hier alvast opvetten en trekken dan over een tijdje door naar West-Afrika. De mannetjes en de jongen komen wat later"

Ruud van Beusekom, Vogelbescherming Nederland

Op naar het zuiden 

De eerste van onze eigen broedvogels die weer vertrekken, is de koekoek. "Maar die heeft het dan ook makkelijker", vindt Van Beusekom. "Die laat het voeren van de jongen aan waardvogels, zoals de kleine karekiet over. De koekoeken die je nu soms nog ziet, zijn hoogstwaarschijnlijk jonge vogels. De ouders zijn als het goed is alweer naar het zuiden vertrokken."

Ook gierzwaluwen zijn maar heel kort in ons land. Eind april komen de eerste en begin juli zijn de eerste alweer vertrokken. 'Driemaanden vogels'. worden ze dan ook wel genoemd.

13mei_koekoek_foto_Willem59_01.jpg

'De herfst begint in juni'

Al met al begint voor liefhebbers als Van Beusekom de herfst eigenlijk al eind juni. "Dan zie ik de eerste zwarte ruiters alweer terugkomen uit het noorden, en begint voor mij de najaarstrek!"

Meer over:

trekvogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.