Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vrijwilligers zetten zich in voor onderzoek strandafval

  •    •  
01-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
noordzee

© Noordzee, fotograaf: ladylove40

Driehonderd vrijwilligers zetten zich de komende weken in voor een strandafval onderzoek langs de Noordzeekust. Deze vrijwilligers zijn burgerwetenschappers van het nieuwe onderzoeksprogramma: ‘Meet Mee voor een Schone Noordzee,’ een initiatief van Stichting De Noordzee. Dit is de eerste keer dat Nederlandse stranden door vrijwilligers op afval gemonitord worden. In oktober volgt een tweede monitoringsronde, hiervoor worden nog meer burgerwetenschappers getraind.

"Een gezonde Noordzee is een schone Noordzee," vertelt projectleider Sebastiaan Verkade van Stichting De Noordzee. "Dit onderzoek helpt ons om stappen te zetten richting dat doel. Want wat ligt er op het strand en waar komt dit afval vandaan? Met de resultaten en data weten we nog beter waar de problemen liggen en gaan we het gesprek aan met bedrijven, de politiek, beleidsmakers en strandbezoekers. Zo kunnen we pleiten voor beter beleid tegen zwerfafval, en monitoren of bestaande maatregelen effectief zijn."

Vrijwilligers en burgerwetenschap

"Het bijzondere van dit project is dat we op grote schaal gebruikmaken van burgerwetenschap," vertelt projectleider Sebastiaan Verkade. "Enthousiaste vrijwilligers uit het hele land zetten zich vanuit hun liefde voor de Noordzee in en verzamelen waardevolle informatie."

Het is uniek dat burgerwetenschappers op deze manier onder doen naar strandafval. De vrijwilligers gaan aan slag volgens de richtlijnen die Stichting De Noordzee heeft samengesteld met de Universiteit Utrecht. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de methodiek die bij strandafvalonderzoek in heel Europa gebruikt wordt. De vrijwilligers onderzoeken twee keer per jaar een stuk strand van 50 meter breed van de duinrand tot de waterlijn. Binnen dat vak wordt al het zichtbare afval van snoepverpakking tot vispluis opgeruimd en in een app bijgehouden.

Vrijwilligers geven completer beeld van strandafval

Stichting De Noordzee doet al sinds 1977 onderzoek naar strandafval langs de niet toeristische Noordzeekust. Dit onderzoek omvat honderden nieuwe locaties langs de hele kust. Dit zorgt voor een completer beeld over het gehele afvalprobleem aan de Nederlandse Noordzeekust. Uiteindelijk moet het hele onderzoeksprogramma de hele Nederlandse Noordzeekust monitoren.

Bij interesse en voor meer informatie kan je terecht bij op de site van Noordzee.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.