Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vrijwilligers zetten duizenden amfibieën de weg over

  •    •  
19-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1254 keer bekeken
  •  
heikikker

Heikikker ontwaakt uit winterslaap

© Fotograaf twanhak

De paddentrek is weer in volle gang! Dat betekent, amfibieën trekken van hun overwinteringsgebied naar waterrijke gebieden om te paren. En sommigen moeten daar een drukke autoweg voor oversteken. In Heeze, Brabant is zo’n plek, een echte hotspot, waar elk voorjaar rond de 6000 amfibieën worden overgezet door vrijwilligers. Zij willen nu geld ophalen voor een minder arbeidsintensieve oplossing: tunnels.

Overzetten

De Somerenseweg is een drukke weg bij Heeze in Brabant. Hij loopt precies op de grens van natuurgebieden de Strabrechtse Heide de Lange Bleek. De lange bleek is een hotspot voor overwinterende amfibieën, die in het voorjaar naar de vennen van de Strabrechtse heide trekken om daar te paren. Die weg is zo druk dat amfibieën nauwelijks kans maken de tocht te overleven. Daarom is er een actieve groep vrijwilligers die met zonsopkomst de dieren overzet. Over een stukje van maar 350 meter staan wel 19 emmers langs een scherm, waar de amfibieën nachts bij het trekken in vallen. "Die halen we dan zo vroeg mogelijk in de ochtend uit de emmers, die tellen we nauwkeurig en we zetten ze over" legt Hans Teeven, amfibieënexpert uit. De soorten die in de emmers te vinden zijn zijn heikikkers, groene kikkers, padden, rugstreeppadden, de alpensalamander en de kleine watersalamander.

KleineWatersalamander_GertPaassen

kleine watersalamander

© GertPaassen

Hotspot

De vrijwilligers van IVN Heeze-Leende zijn trots. "Deze plek is hotspot nummer 1 in Nederland. Er zijn dagen dat er wel honderden amfibieën oversteken. Op maar 350 meter!" zegt Geert Engels, penningmeester. "We zijn de balngrijkste oversteekplek voor de heikikker in Nederland. 94% van de geregistreerde overstekende heikikkers steekt bij ons over." Belangrijk werk dus. "Maar dat is niet echt een duurzame oplossing" legt Ben Pollmann, voorzitter, uit. "Ze moeten namelijk ook weer terug, en daar kunnen wij niet bij zijn want dat doen ze over een veel langere periode." Daarom is de stichting een actie gestart om geld op te halen voor extra tunnels. De provincie en gemeente geven er samen 4, maar er zijn er 8 tunnels nodig, heeft Ravon geadviseerd. Meer informatie over hun actie lees je hier.

Meer over:

paddentrek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.