Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vrijwilligers zetten akkervogels op de kaart

  •  
26-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kievit_ajoosse.jpg

© Fotograaf: ajoosse

In het Meetnet Agrarische Soorten kunnen vrijwillige tellers een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over akkervogels. Kennis die hard nodig is om de ontwikkelingen van de biodiversiteit in akkerbouwgebieden te volgen.
Monitoringnetwerk 
Vanaf 1 april tot 15 juli gaan weer veel mensen eropuit om in de Nederlandse akkers en weidegebieden broedvogels te tellen. Zij leveren een bijdrage aan het monitoringnetwerk Meetnet Agrarische Soorten, oftewel MAS. 
Met het MAS wordt er op een gestandaardiseerde wijze geteld vanaf verspreid liggende vaste telpunten. Gegevens uit MAS werden door de provincie Groningen gebruikt om akkervogelkerngebieden te begrenzen, gebieden waar akkervogels de beste kansen hebben. Naast het maken van kaarten worden de gegevens ook gebruikt om verdiepend soortonderzoek te doen. Ook is de kans groter dat schaarse soorten ontdekt worden die normaal onder de radar blijven.
Meedoen
Hoewel Werkgroep Grauwe Kiekendief met hulp van vrijwilligers in 2016 vooral veel punten telt in Drenthe, Flevoland, Fryslân en Groningen, kun je als waarnemer ook elders in het land aan de slag. Lees hier meer over hoe je mee kunt doen.
Lees meer op NatureToday.com
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor