'Voortvarende' planning tweede kerncentrale
• 12-10-2010
• leestijd 2 minuten
Plannen van het aanstaande kabinet om de komende kabinetsperiode definitieve toestemming te geven voor het bouwen van een tweede kerncentrale in Nederland zijn mogelijk te ambitieus. In een intern memo van het ministerie van VROM wordt het voortvarende tijdsschema ,,volstrekt onrealistisch'' genoemd.
Naar aanleiding van berichtgeving door het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio stelt een woordvoerder van VROM dat er ,,voortvarende en minder voortvarende'' scenario's zijn. In de snelste variant krijgt het Zeeuwse energiebedrijf Delta in 2013 een definitieve vergunning voor de bouw van een centrale. ,,Dat scenario is vrij ambitieus'', aldus de woordvoerder.
Er moeten onder meer nog veiligheids- en milieueffectrapportages gemaakt worden. In het interne memo staat dat pas eind 2016, begin 2017 een definitieve vergunning kan worden afgegeven. De bouwtijd bedraagt zeker vijf jaar. Een tweede kerncentrale zou dan in 2022 operationeel zijn.
Behalve Delta wil ook het bedrijf Energy Resource Holding (ERH) een tweede kerncentrale bouwen bij de bestaande kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. EHR is in handen van de voormalige aandeelhouders van energiebedrijf Essent: zes provincies en een aantal gemeenten.
De Statenfractie van het CDA in Zeeland vraagt zich af wat de reden is van de vertraging. Ook is de fractie benieuwd wat de financiële gevolgen voor Delta zijn. Zeeland is eigenaar van het energiebedrijf.
Volgens Greenpeace wordt nu duidelijk dat een tweede kerncentrale onmogelijk kan bijdragen aan het halen van internationale klimaatdoelen. De Nederlandse CO2-uitstoot moet namelijk vóór 2020 drastisch naar beneden. Ike Teuling, campagneleider kernenergie: ,,Rutte heeft nu geen andere keus dan toch te gaan voor duurzame energie.''
Bron ANP