Het vetje is een klein karperachtig visje dat vooral leeft in ondiepe en stilstaande poeltjes met een begroeide oever. Deze pionier duikt vaak op in nieuw gegraven wateren. Dit lijkt misschien niet de meest ideale habitat om te leven, maar daar denkt het vetje anders over. Ze kunnen zich zelfs in hoog tempo voortplanten, waardoor ze soms plotseling in enorme aantallen voorkomen.
Het vetje - Fotograaf Jelger Herder
Zuurstof service
De vetjes zetten hun eitjes af op de verticale stengels van waterplanten. Het mannetje bewaakt en verzorgt de eitjes niet alleen, hij doet er ook wat bijzonders mee. Het ondiepe water, waarin de vetjes leven, warmt snel op, waardoor het zuurstofgehalte erg laag kan worden. Om te zorgen dat de eitjes toch voldoende zuurstof krijgen, zwemt hij tegen de stengel aan en voert hij met zijn borstvinnen vers water toe.
Paaipauze
De vetjes paaien enkel bij een watertemperatuur die hoger is dan 17 graden. Wanneer het kouder is dan 17 graden, stopt de paai. Ze gaan pas weer verder als de temperatuur weer goed is.
Vet warm!
Je kunt je voorstellen dat de watertemperatuur in een plas met weinig water in de zomer aardig op kan lopen. Hoewel de meeste Nederlandse zoetwatervissen het loodje zouden leggen bij een temperatuur van 35 graden, heeft het vetje hier gelukkig geen problemen mee. Ook tegen koud water is deze vis goed bestand.