© Manuel Alvarez via Pixabay
Een bestel- en bezorgbelasting of een 'pakketjestaks'. Hoe het precies moet heten is nog niet zeker, maar volgens ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis is het een goed plan om deze regeling in te voeren: “Steeds meer moeten lokale winkels concurreren met de grote, soms internationaal opererende webshops. Met als gevolg dat het midden- en kleinbedrijf (mkb) de strijd steeds vaker lijkt te verliezen. Onze winkelstraten komen daardoor leeg te staan en bezorgbusjes met pakketjes rijden af en aan. Deze bezorggekte kan en moet echt minder”. Grinwis doet vandaag het voorstel bij de Algemene Financiële Beschouwingen.
Pieter Grinwis: “Voor 23.59 besteld, morgen gratis thuisbezorgd. Het klinkt zo makkelijk én dat is het vaak ook. Maar de gevolgen van deze doorgeslagen bezorgeconomie zijn groot. Elke keer wanneer we ons virtuele winkelmandje afrekenen, moet een bezorger op pad". Zo’n bezorgbeweging heeft allerlei negatieve effecten, zoals de uitstoot van CO2 en onveilige verkeerssituaties.
Daarnaast bieden grote bedrijven hun klanten de mogelijkheid aan om producten zonder verzendkosten te bestellen. Het loont voor de klant dus niet om bestellingen te bundelen. Of je nu elke dag iets bestelt of de bestellingen opspaart: de verzendkosten zijn altijd nul. Terwijl het uit klimaatoogpunt veel beter zou zijn om het aantal bezorgbewegingen te beperken door alles in één keer te bestellen. "Of nog beter: gewoon op de fiets naar de dichtstbijzijnde winkelstraat. Dan kunnen we ook snel afscheid nemen van de distributiedozen in ons land.”
De pakketjestaks moet de lokale mkb’er helpen in de strijd tegen de grote bezorgboeren die door hun grote marktmacht en schaal hun producten tegen lage prijzen kunnen aanbieden. Maar volgens Pieter Grinwis moeten ook de opbrengsten van deze belasting ten goede komen aan de lokale economie.
Bron: ChristenUnie
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.