Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorsprong in de natuur loopt iets terug: pinksterbloem al gezien?

23-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
de_lente_begonen_mijn_eerste_oranjetipje_gezien_5e7737b570355_large

20 maart 2020 eerste bloeiende pinksterblem plus oranjetipje.

© Fotograaf fekkeweg

De natuur ligt door de zeer zachte winter nog steeds zo’n vier weken voor op het schema van vijftig jaar geleden. De voorsprong van eerder dit jaar loopt wel wat terug omdat maart wel zacht, maar niet extreem zacht was. De komende week is het opletten op eerste bloeiende pinksterbloem, berk en kers en de bladontplooiing van de witte paardenkastanje. Ook kunnen we de eerste boerenzwaluw verwachten.

De eerste pinksterbloemen komen al in bloei. Vijftig jaar geleden werden ze pas rond 18 april in bloei gezien. De gemiddelde eerste bloeidatum lijkt dit jaar uit te gaan komen op 24 maartDe eerste pinksterbloemen komen al in bloei. Vijftig jaar geleden werden ze pas rond 18 april in bloei gezien. De gemiddelde eerste bloeidatum lijkt dit jaar uit te gaan komen op 24 maart.

Sierkersen en sleutelbloemen

Januari en februari waren samen met een gemiddelde van 6,7 °C de warmste sinds 1901. Maart gaat uitkomen op 6,9 °C en komt daarmee ergens op de 25ste plaats van warmste maartmaanden. De voorsprong van zo'n vijf weken op de gemiddelde ontwikkeling in de jaren 1940 tot en met 1968 is hierdoor met een week teruggelopen in de afgelopen maand. Ondanks dat hebben we nog steeds te maken met een zeer vroege start van de biologische lente. Dat blijkt uit de fenologische waarnemingen die via Natuurkalender.nl worden doorgegeven en ook uit de timelapse-video’s van de GrowApp.

Op 19 maart 2017 ging GLOBE Nederland van start met de GrowApp. Inmiddels kunnen we van diverse GrowApp-series al van vier jaar de ontwikkelingen in de natuur volgen met timelapse-video’s. In totaal zijn in Nederland sinds de start al op 12.600 locaties foto’s gemaakt. In heel Europa gaat het al om 18 duizend locaties. De timelapse van een groot aantal sierkersen in Ede laat mooi zien dat 2020 voor loopt op de voorgaande drie jaren. Ook de al uitbundig bloeiende sleutelbloemen op 18 maart 2020 in de Lumentuin van Wageningen University maken duidelijk dat de ontwikkeling nog voorloopt op die van voorgaande jaren.
Growapp sierkers

Bloei van een sierkers in Ede rond 21 tot en met 23 maart in de afgelopen vier jaar.

© Arnold van Vliet, GrowApp

Growapp

Lumentuin Wageningen University rond 18 tot en met 23 maart in de afgelopen vier jaar.

© Arnold van Vliet, GrowApp

Natuurkalender brengt ontwikkeling lente in beeld

De fenologische waarnemingen stromen op dit moment binnen op Natuurkalender.nl: Eerste bloeiende gewone dotterbloemen, pinksterbloemen, peren, zoete kersen en berken; de eerste bladontplooiing van de witte paardenkastanjes en berken; de eerste tjiftjaffen, boerenzwaluwen, zwartkoppen, citroenvlinders, gehakkelde aurelia’s, wespenkoninginnen en ga zo maar door. Het is overduidelijk dat het lente is in Nederland. Met de grote voorsprong in de natuur is er een groot risico op nachtvorstschade. Voor de komende week zijn er diverse nachten waarvoor de meerdaagse weersverwachting enkele graden vorst aangeeft. Aan de grond zal de temperatuur nog wat lager komen te liggen. Eerder berekenden we al dat de kans op nachtvorstschade toeneemt door de steeds warmer wordende winters.

Help mee om de ontwikkeling in de natuur vast te leggen door ook jouw fenologische waarnemingen door te geven via Natuurkalender.nl. 

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Lees meer op Nature Today

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.