Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorlichting over spaarlampen in mobiele huiskamer

  •  
13-11-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_139867.jpg
Greenpeace heeft een mobiele huiskamer in de Nijmeegse Molenstraat neergezet. Inwoners van Nijmegen konden daar hun licht opsteken over klimaatvriendelijke verlichting. Vrijwilligers nodigden Nijmegenaren uit om spaarlampen te kopen en op die manier veel energie te besparen.
Voorbijgangers konden direct aan de slag door in de mobiele huiskamer spaarlampen in te draaien die te koop zijn in een lokale lampenwinkel. Greenpeace wil dat er voor het begin van de lente een miljoen extra spaarlampen zijn ingedraaid in Nederland. Deze campagne laat zien dat iedereen een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem.
Vrijwilligers van Greenpeace maakten foto's van bezoekers die in deze huiskamersetting spaarlampen indraaien. De foto's komen op een website te staan met bekende Nederlanders en politici, zoals Antonie Kamerling, Sophie Hilbrand en Wouter Bos. Samen met vele onbekende Nederlanders geven zij er aan hoeveel spaarlampen ze hebben aangeschaft. Eerder al was Greenpeace in het Amsterdamse Rosse Buurt om daar spaarlampen in te draaien. Jan Willem Dol, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace: 'Er is vrijwel geen plek denkbaar waar je niet kunt werken aan de oplossing van het klimaatprobleem.'
Bij de mobiele huiskamer demonstreert Greenpeace verschillende soorten spaarlampen. Spaarlampen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten en hebben maar een kwart van de stroom nodig die een gloeilamp verbruikt. Als we massaal op spaarlampen overstappen, hoeven energiecentrales minder kolen en gas te verstoken. De uitstoot van CO2, het broeikasgas dat verantwoordelijk is voor het klimaatprobleem, neemt daarmee af. Met 1 miljoen spaarlampen kunnen we het elektriciteitsverbruik van de inwoners van een stad als Den Helder besparen, én de bijbehorende CO2-uitstoot.
Onlangs presenteerde Greenpeace een studie die aantoont dat een schone energievoorziening mogelijk en betaalbaar is. Zónder kolen- en kerncentrales. Het is daarvoor noodzakelijk dat we efficiënter met energie omgaan. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor onze portemonnee. Door 10 spaarlampen in te draaien bespaart een huishouden gemiddeld 79,- euro per jaar. En dat voor een goede kwaliteit spaarlamp 6 jaar lang. Op dit moment zijn van de gemiddeld 31 lampen in Nederlandse huishoudens er nog maar 4 een spaarlamp. Er valt dus veel winst te behalen.
De campagne van Greenpeace valt onder HIER, een initiatief van ruim veertig goede doelen die in Nederland en daarbuiten het wereldwijde klimaatprobleem aanpakken. HIER wil laten zien dat de oplossing van het klimaatprobleem niet ergens ver weg ligt, maar bij jezelf. Jan Willem Dol, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace: 'Nederlanders zullen Greenpeace de komende tijd op de meest verrassende plekken op zien duiken met de spaarlamp. Want werken aan het klimaatprobleem kun je overal.'
Bron:Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor