Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorjaarsmestkever verzamelt keutels | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
24-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
772 keer bekeken
  •  

Deze voorjaarsmestkever is druk aan het werk om keutels te verzamelen. De glibberige bollen zijn net zo groot als de kever zelf, maar hij geeft niet op. Kun jij raden van welk dier deze keutels zijn? Gefilmd door Marcel Zoontjens in Nationaal Park de Veluwezoom.

Voorjaarsmestkever

De voorjaarsmestkever (ook wel bosmestkever genoemd) lijkt veel op de gewone mestkever, maar verschilt ervan door de gladdere dekschilden. Deze hebben veel minder en ondiepere groeven. Het borststuk is bij beide soorten glad. Ook is het lichaam iets boller en de voorjaarsmestkever blijft kleiner, ongeveer 20 millimeter in plaats van 25 millimeter.

bosmestkever_6140bea313f38_medium

Voorjaarsmestkever, oftewel bosmestkever

© Jopro

De kleur is zwart, vaak iets metaalkleurig blauw tot violet of groenachtig. De poten zijn stevig en sterk behaard. De tasters zijn kort maar opvallend vanwege de sterk geveerde, soms oranje uiteinden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.