Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voor oud-milieuminister Pronk is het tijd om het ijzer te smeden

  •  
13-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_251718.jpg
'Wacht niet op een internationale overeenkomst, ondanks de noodzaak van internationale samenwerking op klimaatgebied. Schrik niet terug voor eenzijdige actie om sneller een omslag te bewerkstelligen.' Met deze boodschap opende oud-PvdA-milieuminister Jan Pronk dinsdag in het Vredespaleis in Den Haag een internationale conferentie over klimaatverandering.
Pronk blikte onder andere terug op een VN-klimaattop in Den Haag in november 2000 onder zijn leiding die mislukte. Ruim een half jaar later lukte het Pronk in het Duitse Bonn alsnog, al hadden de Amerikanen intussen het Kyoto-klimaatprotocol afgedankt.
Volgens Pronk is de huidige stand van zaken in het internationale klimaatbeleid teleurstellend. De discussies lijken op die van tien jaar geleden, ,,toen we begonnen: veel geschreeuw en weinig wol''.
,,In feite is het nog erger'', somberde Pronk. Doordat maatregelen vooruit worden geschoven, hebben mensen het idee gekregen dat het te laat is, dat maatregelen er niet meer toe doen en ,,dat klimaatverandering toch niet meer te stoppen is''.
Pronk doopte dat ,,de zevende D'', van doem, ,,niet doem als een realiteit maar het doem preken.'' Andere D's - Pronk sprak in het Engels - slaan bijvoorbeeld op ontkenning (denial), twijfel (doubt) en desinformatie.
Maar de oud-bewindsman, die de laatste jaren speciaal VN-gezant in Sudan was, legde uit hoe die D's aan te pakken. ,,Tel je zegeningen'', zoals de VN-Klimaatcommissie (IPCC) en haar recente klimaatrapport, ,,het best beschikbare gereedschap voor beleidsmakers, onpartijdig, betrouwbaar en geloofwaardig''.
Daarnaast lijkt volgens Pronk de stemming onder het grote publiek om te slaan. ,,In veel landen is de bevolking gealarmeerd, en laat haar bezorgdheid op milieugebied duidelijker horen.'' Het onderwerp staat hoger op de politieke agenda. Als voorbeeld gaf hij de prominente plaats voor milieu in het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie, terwijl klimaat in de verkiezingscampagne geen rol van betekenis speelde, aldus Pronk.
Daar komt wat hem betreft nog bij het verrassende verwijt van de top van het Nederlandse bedrijfsleven als zou het vertrekkende kabinet te weinig hebben gedaan aan het milieu. Terwijl dat bedrijfsleven in 2000 nog maatregelen in het kader van het Kyoto-klimaatprotocol tegenwerkte. ,,Misschien viel het kwartje door de recente bezoeken van oud-VS-president Clinton en oud-vice-president Al Gore. Misschien lag het aan Al Gore's film of zijn boek'', aldus Pronk.
En ook al weet niemand of deze stemming zal aanhouden of een hype blijkt te zijn, biedt die kansen, aldus Pronk. ,,Laat die niet lopen.'' Hij gaf tot slot zeven adviezen en niet meer alleen voor klimaatonderhandelaars, maar voor ,,de civiele samenleving''. Waaronder het advies om politici te houden aan hun beloftes en aan te zetten tot actie, maar ook om niet dogmatisch maar flexibel te zijn. ,,De markt kan overheidsmaatregelen aanvullen en andersom''. Of de kiezers en het kabinet in spé dit maar in de oren willen knopen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor