Voor het eerst kleur van verre planeet gezien
• 11-07-2013
• leestijd 1 minuten
Dat er planeten in andere zonnestelsels zijn is al tientallen jaren bekend, maar wetenschappers hebben nu voor het eerst gezien welke kleur zo'n exoplaneet heeft. De planeet HD 189733b blijkt azuurblauw, net zoals de aarde er vanuit de ruimte uitziet. Dat hebben de onderzoekers donderdag bekendgemaakt. De ontdekking staat volgende maand in het wetenschapsblad Astrophysical Journal Letters.
Blauw licht
De aarde is blauw door de aanwezigheid van oceanen en de lucht, maar de kleur van HD 189733b heeft een andere reden. Waarschijnlijk zit de dampkring van de planeet vol met zogeheten silicaten die blauw licht reflecteren.
Hubble
De kleur werd ontdekt met de ruimtetelescoop Hubble. Die mat de kleuren die de planeet uitzond tijdens de baan rond zijn zon. Op het moment dat de planeet vanuit ons gezichtspunt achter de ster verdween en tijdelijk niet te zien was, was er veel minder blauw licht. Bij alle andere kleuren bleef het signaal constant. Dat wijst erop dat de planeet blauw is.
1000 graden
HD 189733b staat op 63 lichtjaar (596 biljoen kilometer) afstand van de aarde, voor ruimtebegrippen redelijk dichtbij. De temperatuur op de planeet is meer dan 1000 graden boven nul en het regent er glas, horizontaal, in stormen van 7000 kilometer per uur.
Bron: ANP