Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vondst skelet oer-mammoet

  •  
28-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
Mammoet-1.jpg

© Fotograaf: Remie Bakker

Dick Mol, ook wel Sir Mammoth genoemd, heeft in een natuurpark in Namibië met een team van onderzoekers een bijna compleet skelet van een oer-mammoet opgegraven. Maar let op! Het gaat hier niet om de behaarde mammoet, zoals we die uit films kennen. De oer-mammoet wordt ook wel de stamvader aller mammoets genoemd en is een voorloper.
mammoet-2
Fotograaf: Remie Bakker / amsterdamexpo
Reconstructie
De vondst is heel bijzonder, want nog nooit eerder zijn er zoveel overblijfselen van een oer-mammoet gevonden. Onderzoekers kunnen nu een reconstructie gaan maken over hoe het beest eruit heeft gezien. De schedel, het gebit, een stuk slagtand, dijbenen, scheenbeenderen en de wervelkolom zijn gevonden. De oer-mammoet was 3.20m groot, 50 jaar oud en is gestorven aan ouderdom.
Migratie
Daarnaast is nu ook bekend in wat voor biotoop het dier heeft geleefd en belangrijker, dat er een grote migratietrek heeft plaatsgevonden. De oer-mammoet leefde in Afrika in een bebost gebied, maar er was uiteindelijk sprake van extreme droogte. Daarom is de mammoet via Israël, Georgië, Europa uiteindelijk naar de koude steppes van Siberië getrokken. Wat we nu ook weten, is dat de hele fauna, waaronder sabeltandtijgers en struisvogels, mee zijn gegaan. Ook de mens ging vanuit Afrika naar het noorden. Mammoets waren een voedselbron die ze absoluut niet konden missen.
Grote familie
De oer-mammoet is een van de leden van slurfdieren of olifantachtigen. Een grote en diverse club waarvan er nu nog maar twee soorten leven: de Afrikaanse olifant en Aziatische olifant.
De Duitse kunstenaar Heinrich Harder, die leefden van 1858 tot 1935, maakte een aantal mooie platen van uitgestorven slurfdieren.
olifant-1
Een van de vroege olifantachtigen is moeritherium die tussen 47 en 33 miljoen jaar geleden leefden. Deze soort was ongeveer zo groot als een varken.
Olifant-2
olifant3
Deinotherium lijkt al een stuk meer op de olifanten die wij kennen. Bijzonder is wel dat de slagtanden in de onderkaak naar beneden waren gericht.


Palaeomastodon leefde ongeveer 36-35 miljoen jaar geleden en had zowel boven als onder slagtanden.
In Amsterdam Expo is nu de  tentoonstelling: Giants of the Ice Age.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor