Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Volop ooievaars in het Reestdal

  •    •  
12-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2374 keer bekeken
  •  

Als je in het Reestdal bent, vliegen de ooievaars je bijna letterlijk om de oren. Kijk om je heen en overal zie je ze. En ga je naar een boerenakker met een trekker, dan verzamelen tientallen ooievaars zich achter de ploeg van de trekker om in het gewroete land op zoek te gaan naar voedsel. De ooievaar houdt van kleinschalig, rommelig landschap. Met daaromheen ook natte weilanden om te foerageren. Het Reestdal is daarom een uitstekende plek voor deze vogel.  Maar de ooievaar is niet altijd zo talrijk geweest in ons land. 

Bijna uitgestorven

Het is niet altijd goed gegaan met de ooievaar. Na de Tweede Wereldoorlog werd de landbouw geïntensiveerd en werd er gif gebruikt. Dit gif kwam via regenwormen en ander voedsel bij de ooievaars terecht en toentertijd waren er nog maar enkele exemplaren in Nederland. Om uitsterven te voorkomen is er eind jaren zestig een introductieprogramma gestart.

Twaalf buitenstations werden opgericht in de jaren 80. In die stations werden ooievaars gefokt en verzorgd. Een deel van die ooievaars werd uitgezet en kreeg zo de kans om te wennen aan een natuurlijke omgeving.  Het programma was een succes. De ooievaar kan zichzelf nu redden en ook zelf nesten in bomen maken. De buitenstations zijn nu niet meer nodig, mits het landschap geschikt blijft en voedsel aanwezig. 

ooievaar foto 2

Ooievaar op nest met jong

© Vroege Vogels TV

Ongewervelden als voedsel 

Het dieet van de ooievaar bestaat voor een belangrijk deel uit voedsel dat makkelijk te krijgen is. Het is een opportunist, geen jager. Er is veel onderzoek gedaan naar het foerageergedrag van de ooievaar. Zo is er gekeken naar braakballen. Maar ook de webcam beelden van onder andere de Beleef de Lente camera’s geven een beeld van wat ze eten. Het overgrote deel van hun voedsel bestaat uit ongewervelden, zoals kevers, sprinkhanen en regenwormen. Dit eten ze voornamelijk als ze jong zijn. Als ze wat ouder zijn, eten ze ook wel muizen, mollen, vissen, en zeker ook rivierkreeften. Toch blijft het overgrote deel van hun voedsel de ongewervelden. Zeker bij net gemaaid gras en geploegde akkers.  

Kijk zaterdag 12 augustus 2023 naar de uitzending over het Reestdal om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.