Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Volg de zalm

  •  
30-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De migratieroutes van vissen door Nederland worden gehinderd door nogal wat blokkades. Stuwen en andere dammen zich voor veel hinder. Op tal van plaatsen is daar al wat aan gedaan, door middel van vistrappen. Toch is nog niet helemaal in kaart gebracht waar alle knelpunten zitten en hoe vissen daar mee omgaan. Daarom wordt er onderzoek gedaan met gezenderde jonge zalmen, die vervolgens in de Roer in de buurt van St Odilienberg worden uitgezet. Via een transpondermeetnet van Rijkswaterstaat kunnen vissen langs de route Roer – Maas tot en met het Haringvliet worden gevolgd.
De gezenderde vissen worden bij de verschillende meetpunten geregistreerd, en dit geeft veel informatie over de mate van migratie. Behalve dat de vissen onderweg veel blokkades moeten overwinnen, lopen ze ook nog het risico verschalkt te worden door natuurlijke vijanden als de snoekbaars en meerval.
De laatste jaren worden er weer zalmen aangetroffen op de hele route door ons land. Dit betekent dat het water een stuk beter van kwaliteit is geworden. Nu is het dus zaak om de barricades op te heffen zodat de aantallen vissen groter worden in de toekomst.
De Roer is één van de soortenrijkste rivieren van Nederland. Waterschap Roer en Overmaas heeft de laatste twee knelpunten in de Roer opgeheven door twee nieuwe vistrappen aan te leggen: één in de Hambeek en één bij de ECI waterkrachtcentrale in de Roer in Roermond. Het doel is om één toegankelijk riviersysteem te maken vanaf de Noordzee tot in de zijbeekjes van de Roer in Duitsland.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor