Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De vogel en de componist | Nominatie Jan Wolkers Prijs

  •    •  
02-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
946 keer bekeken
  •  
Ad Colen en Fernand Rochette

Ad Colen en Fernand Rochette

© Henny Radstaak

Het is bij uitstek een thema voor Vroege Vogels: de vogelzang als inspiratiebron voor componisten. Het boek ‘De vogel en de componist’ van de Vlaamse auteur Fernand Rochette is één van de genomineerde boeken voor de Jan Wolkersprijs 2022. Rochette beschrijft niet alleen in het boek waarom een vogel überhaupt zingt, maar benoemt 42 verschillende West-Europese vogelsoorten die in 100 composities van 70 componisten te horen zijn. Van Mozart en Vivaldi via Kate Bush en Pink Floyd tot André Rieu en… jazzcomponist Ad Colen.

Vogels als inspiratiebron

Ad Colen laat zich bij zijn jazzcomposities vaak inspireren voor vogelzang. Op zijn album “A Bird’s Eye View’ uit 2018 komen stukken gebaseerd op o.a. de kauw, de kerkuil, de winterkoning en de zwartkop voor. Colen zegt zelf dat hij niet zozeer de vogelzang nadoet met zijn muziek, maar dat ze vooral een inspiratiebron vormen, hij maakt ook gebruik van het gedrag en de karakters van vogels. ‘Met zijn saxofoon laat Ad Colen de bijzondere ritmische communicatie horen tussen kauwtjes’, schijft Rochette in zijn boek.

Samen op de planken?

Speciaal in aanloop naar de uitreiking van de Jan Wolkersprijs op zondag 23 oktober 2022 in Vroege Vogels, kwamen Fernand Rochette en Ad Colen bij elkaar. Zij kenden tot dat moment elkaar niet, maar merken tijdens de opnames van de radioreportage dat er een grote klik tussen beide is. ‘Het luisteren naar vogelzang verbindt mensen, het luisteren naar of maken van muziek doet dat ook’, zegt Rochette, iets wat Colen alleen maar kan beamen. Wie weet staan beide heren binnenkort samen op de bühne, Ad Colen met zijn muziekcomposities gebaseerd op vogels, en Fernand Rochette die die aan elkaar praat met verhalen over de zang en het gedrag van vogels.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.