Het water van de Noordwaard in de Biesbosch is een populaire slaapplaats voor overwinterende vogels. Bij de eerste schemering komen ze in grote groepen aan. Kolganzen en brandganzen meestal als eersten, kleine zwanen arriveren pas als het donker is. Na anderhalf uur is het weer stil op het water.
Op winterochtenden stijgen tienduizenden ganzen en andere watervogels weer op vanaf hun slaapplaatsen in de Biesbosch. Ze hebben overnacht op ondiepe plassen en kreken en vliegen uit naar de foerageergebieden die meestal niet in de Biesbosch zelf liggen. Deze dagelijkse verplaatsing is een spectaculair schouwspel, zeker wanneer het erg koud is. Slaapplaatsen zijn erg belangrijke plaatsen voor watervogels. Na een dag foerageren besteden ganzen en zwanen al snel een uur of 8 á 10 op een gezamenlijke slaapplaats. Voor het Natura 2000- gebied de Biesbosch is deze functie als slaapplaats ook wettelijk vastgelegd.
Tellingen
Vanaf de winter 2009/2010 worden landelijke slaapplaatstellingen georganiseerd van geselecteerde soorten. De tellingen richten zich vooral op Natura 2000-gebieden met een beschermde slaapplaatsfunctie, maar worden daarbuiten nadrukkelijk gestimuleerd. Daarnaast zijn er elk jaar landelijke simultaantellingen van wisselende soorten.