Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogelslaapplaats in de winter

25 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
KleineZwaan20100220slaapplWilligeLangerak 036

© Bron: SOVON, Arjan Boele

Het water van de Noordwaard in de Biesbosch is een populaire slaapplaats voor overwinterende vogels. Bij de eerste schemering komen ze in grote groepen aan. Kolganzen en brandganzen meestal als eersten, kleine zwanen arriveren pas als het donker is. Na anderhalf uur is het weer stil op het water.
Op winterochtenden stijgen tienduizenden ganzen en andere watervogels weer op vanaf hun slaapplaatsen in de Biesbosch. Ze hebben overnacht op ondiepe plassen en kreken en vliegen uit naar de foerageergebieden die meestal niet in de Biesbosch zelf liggen. Deze dagelijkse verplaatsing is een spectaculair schouwspel, zeker wanneer het erg koud is. Slaapplaatsen zijn erg belangrijke plaatsen voor watervogels. Na een dag foerageren besteden ganzen en zwanen al snel een uur of 8 á 10 op een gezamenlijke slaapplaats. Voor het Natura 2000- gebied de Biesbosch is deze functie als slaapplaats ook wettelijk vastgelegd.  

Tellingen

Vanaf de winter 2009/2010 worden landelijke slaapplaatstellingen georganiseerd van geselecteerde soorten. De tellingen richten zich vooral op Natura 2000-gebieden met een beschermde slaapplaatsfunctie, maar worden daarbuiten nadrukkelijk gestimuleerd. Daarnaast zijn er elk jaar landelijke simultaantellingen van wisselende soorten.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.