Vogels tellen boven de Voordelta
• 27-05-2011
• leestijd 1 minuten
De Voordelta, een Natura 2000-gebied, betreft de ondiepe zee voor de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Een gebied waar zee en rivier, zout en zoet water, mens en dier elkaar ‘ontmoeten’ en soms in elkaars vaarwater zitten. De Voordelta is een uniek natuurgebied voor Nederland en Europa. Met de aanleg van de Tweede Maasvlakte gaat echter 10% van het zeegebied en daarmee van het leefgebied van bijvoorbeeld de visdief, zeehond, grote stern, zwarte zee-eend in de Voordelta verloren.
Beheerplan
Om dat verlies te compenseren heeft Rijkswaterstaat het Beheerplan Voordelta opgesteld. Van het resterende gebied van de
Voordelta
wordt de kwaliteit met 10% verhoogd. Op het water en het slik liggen vijf rustgebieden waar de dieren meer rust en ruimte vinden om zich voort te planten, te leven en voedsel te vinden. Daar gelden beperkingen voor onder meer recreatie en visserij. Anders gezegd, deze rustgebieden worden extra bewaakt. Het gaat om de volgende rustgebieden: Hinderplaat, Bollen van de Ooster, Bollen van het Nieuwe Zand, Slikken van Voorne en Verklikkerplaat.
Tellen
Dit beheerplan is eind 2008 vastgelegd en heeft een looptijd van zes jaar. In 2014 wordt dit plan geëvalueerd. Allerlei organisaties meten en onderzoeken in die periode de gedragingen van dier en mens, zowel recreant en niet-recreanten als vissers. Vroege Vogels vliegt halverwege de duur van het beheerplan met Bureau Waardenburg mee om de bijzondere vogels van de Voordelta te tellen.