Vogels op het ijs
• 09-01-2009
• leestijd 1 minuten
Vogels met toepasselijke namen hebben het nu onverwacht zwaar: winterkoninkje en ijsvogel zijn niet heel erg vorstbestendig. Van de ijsvogel is zelfs bekend dat in een strenge winter 90% van de dieren het niet overleeft. Vogels zoals de kraai (op de foto van Suze Latorre) hebben veel meer kansen.
Tijdens de uitzending gaan we het ijs van Ankeveen op met Ruud van Beusekom van Vogelbescherming. Praten over de winterslachtoffers en andere winterse vogelwetenswaardigheden.
Voor vogels is er geen schaatspret. Ze moeten elke dag weer vechten voor hun bestaan, voortdurend op zoek naar voedsel dat bij vorst steeds moeilijker te vinden is. Een strenge vorstperiode wordt voor een aantal soorten vogels een probleem. Roerdompen en ijsvogels bijvoorbeeld hebben open water nodig om vis te vangen. En door de sneeuw komen steenuilen en kerkuilen moeilijker aan muizen.
In een koude winter zullen meer vogels sterven door voedselgebrek, dat is niet te voorkomen. Dat is een normaal en natuurlijk verschijnsel en op zich niet verontrustend. Maar na de winter moeten deze vogels wel de kans krijgen weer een gezonde populatie op te bouwen. Eentje die tegen een stootje kan. Bescherming van hun leefgebied is daarvoor absoluut noodzakelijk. En daar zet
Vogelbescherming Nederland
zich voor in. Voor gezonde moerasgebieden waar de roerdompen kunnen broeden. Voor natuurvriendelijk platteland waar steen- en kerkuilen hun jongen kunnen grootbrengen. Voor beken met natuurlijke oevers waar ijsvogels hun nestholen kunnen graven. Het verleden heeft bewezen dat veel vogelsoorten fors in aantal toenemen door effectieve beschermingsmaatregelen.