Vogels met vluchtvertraging
• 07-12-2012
• leestijd 1 minuten
De Grauwe Klauwieren en Noordse Nachtegalen kwamen vorig jaar bijzonder laat aan in hun broedgebieden. De oorzaak was tot nu toe onbekend. Vogelonderzoeker Raymond Klaassen ontdekte, met behulp van zogeheten loggers, dat de vluchtvertraging terug te voeren is naar de droogte in de Hoorn van Afrika. Het is voor het eerst dat met deze techniek de trekproblemen van zangvogels in kaart zijn gebracht.
Vluchtproblemen
Het bleek dat de vertraging in aankomst in Europa terug te voeren was naar de droogte in de Hoorn van Afrika. Door de droogte stopten de vogels daar veel langer dan normaal, waardoor ze uiteindelijk te laat in Europa aankwamen.
Klauwier
Het is overigens het jaar van de Klauwier. Hier vallen zowel de grauwe klauwier als de klapekster onder. De grauwe klauwier is een beruchte vogel. Hij spietst zijn prooien aan doorns en stekels van struiken. Dat levert hem allerlei bijnamen op: van negendoder tot mordaekster en van doornprikker tot braamspelder. In Nederland en België komt de grauwe klauwier voor in open landschappen die veelal door menselijke invloed zijn ontstaan. Heidevelden, beekdalen en kleinschalige agrarische landschappen vormen de ‘natuurlijke’ leefomgeving van deze cultuurvolger.